Kirjallisuuden Nobel-voittaja valitaan jälleen – tänä vuonna jaetaan kaksi palkintoa

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on jaettu 110 kertaa, tänä vuonna palkittavia on kaksi.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on jaettu 110 kertaa, tänä vuonna palkittavia on kaksi. (Kuva AOP)

Vuonna 2017 kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai Suomessakin suosittu brittikirjailija Kazuo Ishiguro.

NOBEL Kirjallisuuden Nobel-palkintoa ei jaettu viime vuonna johtuen Nobel-komiteaa koskevasta ahdistelukohusta. Kulttuuriprofiiliksi kutsuttu Jean-Claude Arnault aiheutti Ruotsin akatemiassa skandaalin ja tuomittiin raiskauksesta.

Nyt Nobel-säätiö ilmoittaa, että tänä vuonna jaetaan kaksi Nobelin kirjallisuuspalkintoa, myös viime vuonna jakamatta jäänyt. Aftonbladetin mukaan Nobel-säätiö olisi ehtona jakamiselle vaatinut Horace Engdahlin eroa komiteasta. Engdahl toimi akatemian sihteerinä ahdistelu- ja korruptiotapauksia koskevan kymmenen vuoden ajan.

– Nobel-säätiön johtokunta uskoo, että toimet jotka Ruotsin akatemia on tehnyt ja aikoo tehdä, luovat hyvät mahdollisuudet palauttaa luottamus akatemiaan palkintoja jakavana instituutiona, Nobel-säätiö tiedottaa.

Kirjallisuuden Nobel-palkinto on jaettu 110 kertaa ja voittajia on 114. Heistä naisia on 14. Nuorin palkituista on ollut 41-vuotias ja vanhin 88. Vuonna 2017 kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai Suomessakin suosittu brittikirjailija Kazuo Ishiguro. Suomalaisista kirjailijoista palkinnon on saanut F.E. Sillanpää.

Lue myös: Nobel-komitean ahdistelukohu johti raiskaustuomioon – kulttuuripersoonalle kaksi vuotta vankeutta

Kommentoi Facebookissa