Nobel-komitean ahdistelukohu johti raiskaustuomioon – kulttuuripersoonalle kaksi vuotta vankeutta

Ruotsin akatemian skandaali syntyi, kun Jean-Claude Arnaultin vuosikausia harjoittama seksuaalinen häirintä paljastui.

Ruotsin akatemian skandaali syntyi, kun Jean-Claude Arnaultin vuosikausia harjoittama seksuaalinen häirintä paljastui. (Kuva AOP)

Kulttuuriprofiili Jean-Claude Arnault aiheutti Ruotsin akatemiassa skandaalin ja tuomittiin raiskauksesta.

NOBEL Ruotsin akatemian ympärillä kiehunut kohu käynnistyi viime syksynä metoo-kampanjasta alkaneilla paljastuksilla. Akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolison, Jean-Claude Arnaultin vuosikausia harjoittama seksuaalinen häirintä paljastui ja useat akatemian jäsenet vetäytyivät akatemian toiminnasta.

Kaikkiaan 18 naista syytti Arnaultia ahdistelusta. Skandaali huipentui paljastukseen, että Arnaultin käpälöinnin kohteeksi oli joutunut jopa prinsessa Victoria. Kulttuuriprofiiliksi kutsutun Arnaultin on myös epäilty vuotaneen julkisuuteen ennenaikaisesti tietoja Nobelin kirjallisuuden palkinnon voittajista. Arnault on kiistänyt kaikki syytteet.

Oikeussaliin asti päätyi kahdesta vuonna 2011 epäillystä raiskauksesta nostetut syytteet. Uhrina oli sama naishenkilö, ja toinen tapauksista on nyt tuonut Arnaultille tuomion. Hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen ja maksamaan uhrille noin 11 000 euron korvaukset.

Jean-Claude Arnault on ollut ja pysyy vangittuna, tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Skandaalin johdosta tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkintoa ei jaeta.

Lue myös: Ahdistelukohusta jää pysyvä jälki Nobel-historiaan – kirjallisuuspalkintoa ei jaeta vuonna 2018

Kommentoi Facebookissa