Euroopan kaupunkien yöpymiset vertailtiin – Lontoo oli ykkönen, mutta myös Helsinki piti pintansa

Helsingin yöpymisten kasvu oli vuonna 2017 ennätysnopeaa.

Helsingin yöpymisten kasvu oli vuonna 2017 ennätysnopeaa. (Kuva Fotolia)

Yöpymisten kasvu Helsingissä oli selkeästi nopeampaa kuin muissa kaupungeissa keskimäärin.

MATKAILU Juuri julkaistussa European Cities Marketing ECM -verkoston kaupunkivertailussa Helsinki oli sijalla 11 yöpymisten kasvussa. Vertailu perustuu rekisteröityjen yöpymisten määrän kehitykseen ECM:n jäsenkaupungeissa. Vuotuinen ECM Benchmarking Report julkaistiin nyt 14. kerran, mukana oli 126 kaupunkia.

Kesällä 2017 European Cities Marketing ennusti vertailussa mukana olevien kaupunkien yöpymismääriin keskimäärin 6,4 prosentin kasvua koko vuoden osalta. Toteutunut kasvu oli 7,4 prosenttia. Helsingissä yöpymisten kasvu oli viime vuonna lähes 17 prosenttia eli selkeästi nopeampaa kuin vertailussa mukana olevissa kaupungeissa keskimäärin.

– Sekä kaupunki että elinkeinoelämä ovat tehneet hyvää työtä matkailun kehittämiseksi, mikä näkyy tässäkin vertailussa Helsingin yöpymismäärien selvästi kovempana kasvuna. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kokonaismatkailijamäärissä olemme edelleen jäljessä verrokkikaupunkeja kuten Tukholmaa ja Kööpenhaminaa. Siksi matkailun kehittämiseen täytyy edelleen panostaa, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

Lontoo oli yöpymisten määrällä mitattuna ylivoimaisesti ECM:n vertailun kärjessä. Pariisi, Berliini ja Rooma tulivat seuraavina. Yöpymisten kasvu oli Helsingissä 11. nopeinta. Naapurimaiden pääkaupungit Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja Tallinna löytyvät kaikki listalta selvästi alempaa. Kasvu kaikissa näissä kaupungeissa jäi alle viiden prosentin.

Kiinalaisten yöpymisten suhteellisessa kasvussa Helsinki oli kahdenkymmenen kärkimaan joukossa. Kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät 32 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Tässä vertailussa Oslo kiri Helsingin edelle. Kiinalaisten yöpymisten absoluuttisessa kasvussa Helsinki sen sijaan ohitti kaikki naapurimaiden pääkaupungit.

Raportin mukaan yöpymisten vuosittainen keskimääräinen kasvu ECM:n vertailussa mukana olevissa kaupungeissa on ollut viimeisen viiden vuoden aikana selvästi nopeampaa eli 7,5 prosenttia kuin vastaava 4,7 prosentin kasvu EU-maissa. Tämä kertoo kaupunkimatkailun kasvavasta merkityksestä.

Vertailu on toteutettu European Cities Marketingiin kuuluvien jäsenkaupunkien matkailu-, kongressi- ja markkinointiväen yhteistyön ja tietojenvaihdon tuloksena.

Lue myös: Lappi investoi kasvavaan matkailuun satoja miljoonia euroja – esimerkkinä onnistumisista ovat tuhat iglua

Kommentoi Facebookissa