Euroopan keskuspankki aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen – amerikkalaiset saavat tuhat dollaria käteen

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde toteaa poikkeuksellisten aikojen edellyttävän poikkeuksellisia toimia.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde toteaa poikkeuksellisten aikojen edellyttävän poikkeuksellisia toimia. (Kuva AOP)

Uusi EKP:n hätärahoitusohjelma jatkuu koko pandemian ajan ja vähintään vuoden 2020 loppuun asti.

TALOUS Euroopan keskuspankki on ilmoittanut aloittavansa 750 miljardin euron hätärahoituksen. Toimillaan EKP pyrkii vaimentamaan riskejä, joita euroalueeseen on kohdistunut koronaviruspandemian vuoksi.

Uusi Pandemic Emergency Purchase Programme PEPP kestää pandemian ajan ja ainakin vuoden 2020 loppuun asti. EKP alkaa ostaa markkinoilta sekä julkisen että yksityisen sektorin joukkolainoja. Keskuspankin tavoite on myös vahvistaa pankkien mahdollisuuksia pitää yritysten lainajärjestelyt toiminnassa, muun muassa pankkien vakavaraisuussäädöksiä on helpotettu.

– Poikkeukselliset ajat edellyttävät poikkeuksellisia toimia, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kommentoi Twitterissä.

Viikko sitten EKP ilmoitti, että arvopapereita ostetaan 120 miljardilla eurolla, kun aikaisemmin syksyllä ilmoitettu summa oli 20 miljardia kuukaudessa. EKP on myös valmis kasvattamaan uutta hätärahoituksen ohjelmaa suuremmaksi kuin 750 miljardia euroa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on puolestaan allekirjoittanut jopa 1200 miljardin dollarin suuruisen elvytyspaketin maan talouden ja työpaikkojen pelastamiseksi koronan aiheuttamalta talouskriisiltä.

Kolmessa tasossa tuetaan tiettyjä toimialoja kuten lentoliikennettä, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä kotitalouksia. Yhtenä elvytyspaketin osana kaikille amerikkalaisille kuluttajille ollaan lähettämässä tuhannen dollarin shekki.

Lue myös: Suomen talous taantumaan – kasvu on jo lähtökohdiltaan heikkoa ilman koronaviruksen aiheuttamia vaikutuksia

Kommentoi Facebookissa