Eurooppa jyrää MM-futiksessa – Yhdysvallat vielä tiellä

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä.

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä. (Kuva AOP)

Naisten MM-kisojen puolivälierät käynnistyvät torstaina.

JALKAPALLO Jalkapallon naisten MM-turnauksen neljännesvälierät päättyivät tiistaina. Kahdeksan parhaan joukkoon eteni peräti seitsemän eurooppalaisjoukkuetta. Eurooppalaisten ainoa haastaja on puolustava maailmanmestari Yhdysvallat.

MM-kisojen alkusarjassa puhuttivat epätasaiset ottelut. Thaimaa ja Jamaika olivat kieltämättä väärässä sarjassa, mutta naisten jalkapallon markkinoinnin kannalta maanosakiintiöitä tarvitaan.

Miesten jalkapallossa erot ovat tasoittuneet ja epätasaisia pelejä on ollut MM-kisoissa tällä vuosikymmenellä entistä vähemmän. Naisten jalkapallossa mentäneen tulevaisuudessa samaan suuntaan.

Neljännesvälierissä ei nähtiin monta hienoa ottelua, mutta yllätyksiä ei. Afrikkalaisjoukkueilla Nigerialla ja Kamerunilla ei ollut todellisia mahdollisuuksia eurooppalaisvastustajiensa kaatamiseen. Nigeria hävisi Saksalle 0-3 ja Kamerun Englannille samoin lukemin.

Kamerunin pelaajat protestoivat Englanti-ottelussa maalinsa hylkäämistä videotarkistusten jälkeen, eivätkä suostuneet heti jatkamaan peliä. Kamerunilaiset harrastivat myös rumia otteita. Ottelu karkasi kiinalaiserotuomarin hallinnasta ja oli neljännesvälierien ehdoton häpeätahra.

Vuonna 1999 MM-finaalissa pelanneelle ja sittemmin taantuneelle Kiinalle jo paikka neljännesvälierissä oli tietynlainen voitto. Neljännesvälierissä Kiina hävisi Italialle 0-2, vaikka pelasi ihan kelpo hyökkäyspeliä.

Puolustuspelin heikko organisointi sekä puutteet maalintekotaidoissa olivat selkeimmät tekijät siinä, miksi Kiina ei kykene kaatamaan eurooppalaisjoukkueita. Kiinassa panostetaan naisten jalkapalloon kuitenkin isoja summia ja 2020-luvulla Kiina saattaa hyvinkin palata lajin mahtimaaksi.

Vuoden 2011 maailmanmestari ja 2015 hopeajoukkue Japani putosi tällä kerralla jatkosta jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella hävittyään huippuottelussa Hollannille 1-2. Japanin maajoukkueessa on meneillään sukupolvenvaihdos. Menestykset nuorten MM-turnauksissa antavat merkkejä, että Japani pysyy huippumaana 2020-luvullakin.

Pohjoismaat ovat puolivälierissä vahvasti edustettuina. Norja voitti neljännesvälierässään Australian rankkarikisan päätteeksi 2-1 ja Ruotsi kukisti Kanadan jännittävässä taistossa 1-0.

Turnausta emännöivä Ranska voitti Brasilian jatkoajan jälkeen 2-1. Ottelu oli odotettua tasaisempi ja jätti ilmoille kysymyksen, onko Ranskalla sittenkään mahdollisuuksia puolivälierässä ensi perjantaina Yhdysvaltojen kaatamiseen?

Yhdysvallat voitti neljännesvälierässään Espanjan 2-1. Espanja oli turnauksessa ensimmäinen joukkue, joka onnistui Yhdysvaltoja vastaan maalinteossa. Siitä Espanja sai kiittää amerikkalaismaalivahdin emämunausta.

Ranskan ja Yhdysvaltojen ottelu ensi perjantaina on turnauksen huipentuma toistaiseksi. Moni pitää niitä turnauksen parhaina joukkueina, mutta turnauskaavio vei ne vastakkain jo ennen välieriä.

Puolivälierien ohjelma:

27.6. Norja – Englanti 22.00
28.6. Ranska – USA 22.00
29.6. Italia – Hollanti 16.00
29.6. Saksa – Ruotsi 19.30

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsi on hämmästyttävä jalkapallomahti – täydellinen Suomen vastakohta

Kommentoi Facebookissa