Ruotsi on hämmästyttävä jalkapallomahti – täydellinen Suomen vastakohta

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä.

Ruotsi on jalkapallon kestomenestyjä. (Kuva AOP)

Ruotsi on taas kerran mukana jalkapallon MM-kisojen puolivälierissä.

JALKAPALLO Ruotsi eteni naisten jalkapallon MM-kisojen puolivälieriin voitettuaan maanantaina pelatussa neljännesvälieräottelussa Kanadan 1–0. Kanada lukeutui turnauksessa jopa mestarisuosikkeihin, mutta Ruotsi pelasi taktisesti fiksummin ja ansaitsi voittonsa.

Ruotsin maalivahti Hedvig Lindahl nousi ottelun tähdeksi torjumalla rangaistuspotkun. Voittomaalin viimeistelleen Stina Blacksteniuksen ohella Lindahl on ainakin muutaman päivän ajan Ruotsin rakastetuin urheilija.

Jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin urheilulaji. Ruotsissa on vain noin kymmenen miljoonaa asukasta, mutta pienestä väestömäärästään huolimatta Ruotsi on jalkapallon hämmästyttävä kestomenestyjä.

Viime vuonna Venäjällä pelatussa miesten MM-turnauksessa Ruotsi eteni puolivälieriin saakka. Karsinnoissa Ruotsi oli pudottanut kisoista Italian ilman Zlatan Ibrahimovicia, jota ei valittu myöskään MM-joukkueeseen.

Zlatan on varastanut Ruotsin jalkapallossa julkisuuden ja siinä sivussa unohdetaan useasti jalkapallon olevan joukkuepeli. Ruotsi on monessa arvoturnauksessa menestynyt fiksun pelaamisen ja hyvän joukkuehengen avulla. Ruotsista on tullut vuosien varrella useita maailmanluokan valmentajiakin.

Ruotsin maajoukkueiden meriitit ovat hurjaa luettavaa. Miesten maajoukkue on voittanut MM-hopeaa vuonna 1958 sekä MM-pronssia 1950 ja 1994. Kahdeksan parhaan joukkoon Ruotsi on yltänyt MM-kisoissa vuosina 1934, 1938, 1974 sekä 2018. Ruotsi on ollut 16 parhaan joukossa vuosina 1970, 1978, 2002 ja 2006.

EM-kisoissa Ruotsi oli välierissä 1992 ja puolivälierissä 2004. Vuodesta 2000 lähtien Ruotsi on ollut EM-kisoissa joka kerta mukana. Kaiken lisäksi Ruotsin miesten maajoukkue on saavuttanut vielä kaksi olympiapronssiakin.

Naisten jalkapallo tuli arvokisakelpoiseksi vasta 1990-luvulla. Ruotsissa tasa-arvo oli muita menestyviä jalkapallomaita edellä ja tytöt pelasivatkin ruotsalaiskouluissa jalkapalloa jo 1960-luvulla.

Väistämättä Ruotsista tulikin naisten jalkapallon suurvalta. MM-kisoissa Ruotsi on voittanut hopeaa 2003 ja pronssia 1991 sekä 2011.

Naisten olympiajalkapallossa Ruotsi voitti Rio de Janeiron kisoissa 2016 hopeaa. Naisten EM-kisoissa Ruotsi on voittanut kultaa 1984, ollut hopealla 1987, 1995 ja 2001 sekä välierissä 1989, 2005 ja 2013.

Suomessa Ruotsin palloilumenestyksiä on vuosikymmenien ajan seurattu kateudella. Jääkiekossa Suomi on 1990-luvulta alkaen ollut Ruotsin tasapäinen haastaja, mutta jalkapallossa Suomi on Ruotsia yhä valovuosia jäljessä. Suomelle jo arvoturnauspaikka on iso unelma, joka ei miesten puolella ole toteutunut kertaakaan.

Lohtua voi hakea siitä, että kerran Suomi on yltänyt naisten jalkapallossa Ruotsin kanssa arvoturnauksessa tasoihin. Vuoden 2005 EM-turnauksessa Suomi ja Ruotsi pelasivat tasan ja molemmat joukkueet ylsivät välieriin, joissa hävisivät ottelunsa.

Ja Tukholman olympiakisoissa 1912 Suomi sijoittui neljänneksi, kun Ruotsin tie katkesi ensimmäisellä kierroksella. Silloin Suomi oli jalkapallossa vielä Ruotsin edellä, mutta itsenäistymisen jälkeen Suomen menestys hiipui, kun urheiluseuroissa ja suojeluskunnissa päätettiin panostaa yleisurheiluun sekä pesäpalloon.

Ruotsi panosti samaan aikaan jalkapalloon ja loppu onkin historiaa. Naisten jalkapalloonkin Ruotsi panosti jo 1970-luvulla, kun Suomessa liikuntatunneilla jalkapalloa pelasivat vain pojat ja tytöt ohjattiin pelaamaan pesäpalloa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsille karmea pettymys – talviolympialaiset Italiaan

Kommentoi Facebookissa