Ruotsille karmea pettymys – talviolympialaiset Italiaan

Vuoden 2026 talviolympiakisat järjestetään Italiassa.

Vuoden 2026 talviolympiakisat järjestetään Italiassa. (Kuva Fotolia)

Vuoden 2026 talviolympiakisat järjestetään Italiassa usealla paikkakunnalla.

OLYMPIAKISAT Kansainvälinen Olympiakomitea KOK on antanut vuoden 2026 talviolympiakisat Italian järjestettäväksi. Italia voitti äänestyksessä Ruotsin 47–34.

Ruotsin odotettiin saavan talviolympialaiset, koska niitä ei ole järjestetty maassa koskaan. Tosin Ruotsissa kisat herättivät myös vastustusta. Mielipidemittausten mukaan lähes puolet ruotsalaisista vastusti kisoja ja Tukholman asukkaista jopa enemmistö.

Italian valtio on talousvaikeuksissa, mutta olympiakisojen järjestäminen on saanut maassa laajaa kannatusta. Kyselyn mukaan kisoja puolsi jopa 80 prosenttia italialaisista.

Italia järjestää olympialaisensa viidellä eri paikkakunnalla, vaikka kisojen kaupungeiksi ilmoitetaan vain Milano ja Cortina d’Ampezzo. Milanossa järjestetään avajaisten lisäksi vain jääkiekko ja taitoluistelu. Cortinassa järjestetään kelkkailu, curling ja osa alppihiihdoista.

Ampumahiihto järjestetään Rasen-Antholzissa. Mäkihyppy Predazzossa, maastohiihto Lago di Teserossa ja pikaluistelu Baselga di Rinessä.

Alppihiihtoja järjestään Cortinan lisäksi Bormiossa. Lumilautailun ja freestylen kisapaikka on Livigno. Kisojen päättäjäiset on määrä järjestää Veronassa antiikin Rooman valtakunnan ajoilta peräisin olevassa amfiteatterissa.

Italia järjestää todelliset ”hajaolympialaiset” kisapaikkojen sijaitessa kaukana toisistaan. Tosin Ruotsissakin olisi ollut pitkät välimatkat Tukholman, Falunin, Åren ja Latvian Siguldan välillä.

Italia järjestää olympiakisat jo neljättä kertaa. Vuoden 1956 talviolympialaiset järjestettiin Cortina d’Ampezzossa ja 2006 talviolympialaiset Torinossa sekä useissa pienemmissä paikoissa, joista osa, kuten Predazzo on järjestämässä 2026 kisojakin. Kesäolympiakisat Italia on järjestänyt Roomassa 1960.

Torinon 2006 olympiakisat saivat järjestelyistään runsaasti negatiivista palautetta. Tämä ei estänyt KOK:ta myöntämästä Italialle seuraavia olympialaisia vain 20 vuotta edellisten kisojen jälkeen.

Vuonna 2022 talviolympiakisat järjestetään Kiinassa Pekingissä, Zhangjiakoussa ja Yanqingissa. Kesäolympiakisat järjestetään 2020 Tokiossa, 2024 Pariisissa ja 2024 Los Angelesissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiakomitealla haastava tavoite Tokiossa – mitalisateesta turha haaveilla

Kommentoi Facebookissa