Ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut – uraa varjostivat toiminta Stasin hyväksi ja oikeudenkäynti

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen oli myös kirurgian erikoislääkäri.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen oli myös kirurgian erikoislääkäri. (Kuva AOP)

Kymen käräjäoikeudessa käsiteltiin suljettujen ovien takana syytettä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

KUOLEMANTAPAUS Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut 69-vuotiaana. Omaiset kertovat Kymen Sanomille kuolinsyyn olleen sairauskohtaus perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Pentti Tiusanen toimi kansanedustajana vuosina 1995–2011 ja hän yritti paluuta eduskuntaan vuonna 2015, mutta joutui luopumaan ehdokkuudestaan. Kotkan kaupunginvaltuustossa hän istui vuodesta 1980 alkaen. Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana toiminut Tiusanen oli myös kirurgian erikoislääkäri.

Pentti Tiusanen ei välttynyt poliittisen uransa aikana kohuotsikoilta. Valtakunnallista julkisuutta Tiusanen sai, kun paljastui hänen toimineen aikoinaan Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin ilmiantajana. Tiusasen koodinimi oli ”Max”.

Tiusasta kohtaan oli vuosien varrella myös esitetty syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä, mutta Tiusanen torjui syytökset eikä häntä ollut tuomittu koskaan. Parhaillaan Kymen käräjäoikeudessa käsiteltiin suljettujen ovien takana syytettä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, josta syyttäjä vaati 10 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Pentti Tiusanen kiisti asian ja kommentoi tapauksen liittyvän hänen työhönsä lääkärinä ja potilaan tutkimukseen. Kotkan vasemmistoliiton valtuustoryhmä kuitenkin erotti Tiusasen oikeuskäsittelyn ajaksi ja myös kaupunginhallitus oli pyytänyt Tiusaselta selvitystä rikossyytteestä.

Oikeuden oli määrä antaa tuomionsa 19. päivä joulukuuta. Valtuuston oli puolestaan määrä päättää maanantaina Tiusasen mahdollisesta valtuustotyöskentelystä pidättämisestä rikossyytteen johdosta.

  • Pentti Tiusasen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti

Lue myös: ”Agentti Max” ja salainen oikeudenkäynti – ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kommentoi Facebookissa