Trafin ajokorttitietojen palvelusta tuli melkoinen sotku – ”Suljettu tilapäisesti huoltotöiden vuoksi”

Ajo-oikeuden tarkastaminen voi olla tarpeen esimerkiksi autoliikkeelle autoa koeajoon luovutettaessa sekä autovuokraamolle ajoneuvoa vuokratessa.

Ajo-oikeuden tarkastaminen voi olla tarpeen esimerkiksi autoliikkeelle autoa koeajoon luovutettaessa sekä autovuokraamolle ajoneuvoa vuokratessa. (Kuva Fotolia)

Trafi aikoo selvittää missä muodossa julkisia ajo-oikeustietoja luovutetaan jatkossa.

AJOKORTTITIEDOT Trafin kuljettajatiedot-palvelusta oli mahdollisuus hakea nimi- tai kotipaikka- tai henkilötunnushaulla henkilön ajokortti- ja ammattipätevyystiedot sekä tiedon ajo-oikeuden voimassaolosta. Trafi otti palvelun kuitenkin pois käytöstä 9.12.2018, jotta palvelusta annettu palaute ja esiin nostetut kysymykset saadaan selvitettyä.

– Olemme pahoillamme tapahtuneesta ja kiitämme kaikkia palautteen antamisesta. Suljimme palvelun välittömästi varotoimenpiteenä aamulla ja käymme palvelun periaatteet sekä tarvittavat kehitystoimenpiteet perusteellisesti läpi. Valitettavasti palvelun kieliversiot olivat jääneet yhä aktiiviseksi, mutta suljemme niitä parhaillaan, kertoi pääjohtaja Mia Nykopp eilen illalla.

Kysymys oli julkisista tiedoista, jotka tarjottiin uudessa muodossa ja tietoja on voinut hakea maksuttomalla yksittäiskyselyllä Trafin nettisivujen kautta. Aikaisemmin samoja tietoja luovutettiin yksittäiskyselyillä puhelimitse, sähköpostitse tai maksullisesta nettipalvelusta.

– Meidän on arvioitava uudelleen, missä muodossa julkisia ajo-oikeustietoja voidaan jatkossa antaa. Myös muilla viranomaisilla on käytössä palveluita, joissa pystyy hakemaan vastaavia julkisia rekisteritietoja yksittäishakuina, ja olemmekin yhteydessä myös heihin, jatkaa Nykopp.

Trafi selvittää asiaa ja kertoo tarkemmasta aikataulusta tiistaiaamuna. Liikennepalvelulain voimaantulo heinäkuun alussa lisäsi tietojen saatavuutta, sillä lain mukaan jokaisella on oikeus saada tiedot henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa tai muuta liikennevälinettä.

– Palvelussa näytetään kaikkien suomalaisen ajokortin omaavien henkilöiden julkiset tiedot. Kyse on julkisesta viranomaisrekisteristä, joten perinteiset markkinointi- tai yhteystietojen luovutuskiellot eivät estä tietojen näkymistä tässä palvelussa. Turvakiellon alaisia tietoja ei näytetä, korostaa Trafin toimialajohtaja Janne Huhtamäki.

Uutta palvelua oli asiantuntijoiden toimesta kritisoitu erityisesti tietoturvan kannalta. Trafi kertoo suhtautuvansa tietosuojaan ja tietoturvaan erittäin vakavasti, mikä otetaan huomioon kaikkia palveluita kehitettäessä.

Sunnuntai-iltana klo 21 sähköiset asiointipalvelut oli suljettu tilapäisesti huoltotöiden vuoksi. Trafi kertoo ilmoituksessaan pyrkivänsä avaamaan palvelun uudestaan mahdollisimman pian.

Lue myös: Uudet polttoainemerkinnät tulivat vanhojen rinnalle – ole tarkkana tankatessa

Kommentoi Facebookissa