Uudet polttoainemerkinnät tulivat vanhojen rinnalle – ole tarkkana tankatessa

Hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa,

Hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, (Kuva Fotolia)

Polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista.

LIIKENNE Huoltoasemilla tulee näkymään vanhojen polttoainemerkintöjen rinnalla uusia, yleiseurooppalaisia merkintöjä, kun uusi polttoainemerkintöjä koskeva asetus astuu voimaan tänään 12.10.2018.

Polttoainepistooleissa on jatkossakin tutut, kansalliset merkinnät polttoaineista, mutta lisäksi mukana näkyvät uudet symbolit, joten tankatessa kannattaa olla tarkkana. Vastaavat merkinnät edellytetään myös kaikkiin uusiin ajoneuvoihin.

– Ehdotonta hyötyä uusista merkinnöistä on muualla Euroopassa autolla liikuttaessa, sillä niiden avulla voi helposti varmistaa tankkaavansa sopivaa polttoainetta vieraammankin näköisiä merkintöjä omaavilla huoltoasemilla, sanoo Trafin erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

Uusissa yleiseurooppalaisissa symboleissa bensan merkki on ympyrä, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin etanolipitoisuus. Dieselin merkki on neliö, jonka sisällä kerrotaan polttoaineen suurin biokomponenttien osuus. XTL-merkintä dieselissä kertoo sen olevan parafiinista, niin sanottua uuden sukupolven dieseliä. Kaasumaisten polttoaineiden merkkinä on vinoneliö, jonka sisällä kerrotaan kaasun tyyppi.

– On hyvä huomata, että uusissa merkinnöissä dieseliä kuvaavan neliön keskellä on B-kirjain, joka osoittaa biokomponenttien osuutta samalla tavoin kuin E-kirjain osoittaa bensan etanolipitoisuutta.

Uudet polttoainemerkinnät.
Uudet polttoainemerkinnät. (Kaavio Trafi)

B-kirjaimen käyttö dieselin yhteydessä saattaa vaikuttaa suomalaisittain erikoiselta, mutta tämän ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa sekaannuksia Suomessa tankkaaville, sillä uusien symboleiden pitäisi tulla vain tuttujen, kansallisten merkintöjen rinnalle.

– Kannattaa kuitenkin olla tarkkana huoltoasemilla ja varmistaa, että tankkaa ajoneuvoon sopivaa polttoainetta, painottaa erityisasiantuntija Keijo Kuikka.

Esimerkiksi 95 E10 ei sovellu kaikkiin, erityisesti vanhempiin autoihin bensiinin korkeamman etanolipitoisuuden vuoksi. Käyntihäiriöt ovat yleisiä ja pitemmässä käytössä voi tulla myös vaurioita.

Niitä moottoreita varten, joissa 95 E10 -bensiiniä ei voi käyttää, jakelussa on 98 E5 -bensiini.

Lue myös: Erkki tankkaa edullista ja ikiomaa biopolttoainetta!

Kommentoi Facebookissa