”Agentti Max” ja salainen oikeudenkäynti – ex-kansanedustaja Pentti Tiusanen syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä veivät Pentti Tiusasen käräjäoikeuteen.

Syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä veivät Pentti Tiusasen käräjäoikeuteen. (Kuva AOP)

Kaupunginvaltuutettu ja kirurgian erikoislääkäri sanoo syytteen liittyvän potilaan tutkimukseen.

RIKOSSYYTE Kotkan kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen on syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytettä käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa suljettujen ovien takana, myös asiakirjat on salattu.

Pentti Tiusanen on kirurgian erikoislääkäri, ja hän on kommentoinut Ilta-Sanomille kiistävänsä syytteen. Tapaus liittyisi hänen työhönsä.

– Minulle ihan täysin järjetön juttu. Että nostetaan kanne ihan tavallisesta potilaan tutkimuksesta, Tiusanen sanoi.

Pentti Tiusanen, 69, on toiminut myös 16 vuotta kansanedustajana, eikä seksuaaliseen häirintään liittyvä syytös ole Tiusasen kohdalla ensimmäinen.

Vuonna 2007 esitettiin epäilyjä seksirikoksesta, joka olisi tapahtunut vasemmistoliiton kesäkokouksen aikana. Asianomistaja veti kuitenkin tutkintapyynnön pois, ja mitään tuomiota ei annettu. Silloinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen totesi, että kyseisessä tilanteessa oli sana sanaa vastaan.

Tiusanen toimi kansanedustajana vuosina 1995–2011 ja hän yritti paluuta eduskuntaan vuonna 2015. Hän joutui kuitenkin luopumaan ehdokkuudestaan, kun vasemmistoliiton piirihallitus oli kielteisellä kannalla. Syyksi esitettiin epäasiallinen käytös naisehdokasta kohtaan. Tiusanen kiisti syytökset.

Nyt Kotkassa vasemmistoliiton valtuustoryhmä on päättänyt erottaa Tiusasen oikeuskäsittelyn ajaksi ja myös kaupunginhallitus on pyytänyt Tiusaselta selvitystä rikossyytteestä.

Valtakunnallista kohujulkisuutta Pentti Tiusanen sai, kun paljastui hänen toimineen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin ilmiantajana. Tiusasen koodinimi oli ”Max”. Ylen MOT-ohjelma kertoi Tiusasen raportoineen Stasille jopa omasta tyttöystävästään.

Merkittävissä asemissa Itä-Saksan Stasille vakoilleista sittemmin ovat olleet myös SAK:n viestintäpäällikkö RiittaKatiJuntunen sekä nykyinen Itä-Suomen yliopiston historian didaktiikan lehtori, filosofian tohtori JoukoBorisJokisalo. Vieraan valtion hyväksi toimineista oli Neuvostoliiton KGB:n ryhmään ”agents” listattuna puolestaan ex-kansanedustaja JaakkoJanLaakso.

Lue myös: Suomessa vakoojia on päätynyt jopa kansanedustajiksi, ulkoministeriöön ja tullihallitukseen

Kommentoi Facebookissa