Facebook-ryhmä ei ole poliisin viestintäkanava – havaittuihin epäkohtiin puututaan

Helsingin poliisilla on vuorokaudessa noin 450 eri tehtävää.

Helsingin poliisilla on vuorokaudessa noin 450 hälytystehtävää. (Kuva Fotolia)

Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.

FACEBOOK Poliisihallitus tiedottaa, että tänään julkaistussa Long Play -lehden artikkelissa käsitelty Poliisit Facebook-ryhmä ei ole poliisin viestintäkanava. Jokainen sivustolle kirjoittava vastaa henkilökohtaisesti omista julkaisuistaan. Nimestään huolimatta ryhmässä voi olla myös jäseniä, jotka eivät ole poliiseja.

Poliisin ylijohto on tietoinen suljetun Facebook-ryhmän olemassaolosta ja se on kehottanut poliisiyksiköiden päälliköitä puuttumaan sosiaalisessa mediassa mahdollisesti havaitsemiinsa epäkohtiin. Poliisilla on rasismin suhteen nollatoleranssi ja nyt havaittuihin epäkohtiin puututaan.

Ryhmässä oli keskusteltu muun muassa James Nikanderin alias Mustan Barbaarin perheestä, joka syytti poliisia epäasiallisesta toiminnasta heidän tarkastettuaan henkilöllisyyksiä. Syytökset todettiin sittemmin aiheettomiksi, ryhmässä Nikanderia kutsuttiin ”pinkiksi gerbiiliksi”.

Toisessa keskustelussa käsiteltiin välikohtausta, jossa turvapaikanhakija yritti hirttäytyä Helsingin Rautatieasemalla mielenosoitusleirin luona. Yrityksen todenperäisyyttä on epäilty ja kommenteissa todettiin, että ”kelvottomalta yritykseltä näytti” sekä ”edes tota ne ei osaa”.

Poliisihallitus toteaa, että poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua. Poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, että toiminta ei vaaranna luottamusta poliisiin.

Asiallinen käyttäytyminen on poliisitoiminnan kulmakiviä. Jokainen poliisihallinnossa työskentelevä vastaa osaltaan siitä, ettei käyttäydy tai yllytä muita käyttäytymään syrjivästi tai halventavasti.

Kommentoi Facebookissa