FIFA suostui teatteriesitykseen – Qatar kiittää

Kuva Dreamstime

Kaikki FIFA-päättäjät eivät tajunneet seurauksia, kun ”myivät” jättisummilla MM-kisat Qatarille. Puheenjohtaja Sepp Blatter tosin ymmärsi heti kisaprojektin karun todellisuuden.

JALKAPALLO Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on nolossa tilanteessa. Ahneudessaan se joutuu teatteriesitykseen, jolle naureskeltaneen kymmenienkin vuosien päästä.

Qatarissa teeskennellään suurta urheilujuhlaa, vaikka todellisuudessa kyse on jalkapallon arvokisatapahtuman mahalaskusta. Länsimaiden silmissä brändi tahraantuu pahemman kerran.

Jalkapallon miesten MM-turnaus on ollut FIFA:lle mahtava rahantekokone. Kyse on maailman suurimmasta urheilutapahtumasta, jonka maine on ollut suorastaan tarunhohtoinen.

Qatarin valitseminen kisajärjestäjäksi ryvettää tietysti tapahtuman mainetta. Itse asiassa Qatar on vastaan lähes kaikkia niitä periaatteita, joilla FIFA itseään markkinoi tai olemassaoloaan perustelee.

Qatar valittiin kisaisännäksi 2010 korruption kautta. Valinta järkytti monia ja sittemmin järkytystä ovat lisänneet faktat kisoihin liittyvistä siirtotyöläisten kuolemista. Kestävä kehityskin on Qatarin kisojen tapauksessa lähinnä vitsi.

FIFA:n puheenjohtajana 2010 toiminut Sepp Blatter on julkisuudessa joutunut Qatarin kisaprojektin surulliseksi symboliksi. Todellisuudessa Blatter ei kuitenkaan kannattanut Qatarin kisahanketta. Korruptio meni muiden FIFA:n jäsenten piikkiin.

Blatter itse asiassa tajusi jo valintahetkellä FIFA:n joutuvan Qatar-projektinsa kanssa pulaan. Hän ymmärsi heti Qatarin kisojen tuoman negatiivisen julkisuuden, vaikka ei sitä silloin voinut ääneen sanoa.

Blatter toki itsekin oli läpeensä korruptoitunut tapaus. Hän saikin FIFA:sta lähtöpassit 2015, kun väärinkäytökset tulivat ilmi.

Blatterin kauden jälkeen puhuttiin ”uudistuneesta FIFA:sta”. Qatarin kisahanketta ei kuitenkaan peruttu.

FIFA:n uusi puheenjohtaja Gianni Infantino on jopa toistellut mantraa Qatarin kisojen erinomaisuudesta. Sen hän tekee tietysti pakon edessä. Infantino saa sirkuspellen roolistaan hyvän korvauksen.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa Qatarin kisat haukutaan lyttyyn, mutta esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa tai Kiinassa MM-turnauksen osalta puhutaan vain jalkapallosta. Toisen maan ihmisoikeudet eivät hetkauta maissa, joissa on paljon eriarvoisuutta tai epädemokraattinen yhteiskuntajärjestelmä.

MM-kisoissaan Qatar hakeekin positiivista julkisuutta länsimaiden ulkopuolelta. Siinä se voi onnistuakin.

FIFA taas halunnee unohtaa Qatarin häpeänsä nopeasti. Ensi kesänä pelataan Australiassa naisten MM-turnaus, jonka kautta FIFA:n on hyvä korjailla ryvettynyttä mainettaan länsimaissa. Naisten MM-kisoissa sateenkaarivärit ja muunkinlaiset poliittiset ilmaisut todennäköisesti sallitaan.

Ennen kaikkea olisi toivottavaa, että politiikka väistyisi jalkapallon arvoturnausten pääosasta. Jalkapallo on kuitenkin maailmaa yhdistävä asia, jonka avulla on mahdollista luoda positiivisia tunteita eri puolilta maailmaa tulevien ihmisten välille.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Synkkää jalkapallon MM-historiaa tehtiin myös 1978

Kommentoi Facebookissa