Finanssiala varoittaa – älä mene verkkopankkiin Googlella tai muilla hakukoneilla

Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta.

Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta. (Kuva Fotolia)

Huijarit ovat ujuttaneet tuloksiin erittäin uskottavia huijaussivuja.

HUIJAUSSIVUSTOT Rikolliset ovat onnistuneet ujuttamaan huijaussivustojaan hakukoneiden tuloksiin. Verkkopankkiin ei pidä kirjautua hakemalla pankkinsa nimeä esimerkiksi Googlesta, vaan kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään.

Huijarit ovat saaneet Googlen ja Bingin kaltaisiin hakukoneisiin omia mainoksiaan, jotka ponnahtavat kärkeen, jos pyrkii haun avulla verkkopankkiin.

– Rautalangasta: Älä kirjoita Googlen tai Bingin hakukenttään pankkisi nimeä ja klikkaa hakutulosta. Näin saatat joutua huijaussivulle. Kun sen sijaan kirjoitat nettiselaimen ylälaidassa olevalle riville pankkisi verkkosivun osoitteen, pääset varmimmin oikeaan paikkaan, neuvoo Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Verkkopankin oikean kirjautumissivun voi myös tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin. Pankeista kerrotaan, että huijaussivustot ovat erittäin aidon näköisiä. Pahimmassa tapauksessa ainoa ero saattaa olla yksi poikkeava merkki verkkosivun osoitteessa.

Jos epäilee joutuneensa huijauksen kohteeksi, tulee välittömästi olla yhteydessä pankkiin. Nopealla reagoinnilla pankki saattaa onnistua pysäyttämään maksun etenemisen. Huijauksesta tulee ilmoittaa myös poliisille. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostitse tai tekstiviestillä.

– Jos tällaisen viestin saa, kyseessä on huijari, Saxholm painottaa.

Verkkopankin Google-haun välttämisen lisäksi vanhat tutut neuvot pätevät edelleen. Verkkopankkiin tai viranomaisen palveluun ei koskaan pidä kirjautua linkin kautta, vaan aina omasta selainikkunasta.

Lue myös: Suomalaiset menettäneet miljoonia pankkien nimissä netissä tehtyihin petoksiin – valesivustoja voi olla vaikeaa erottaa aidoista

Kommentoi Facebookissa