Suomalaiset menettäneet miljoonia pankkien nimissä netissä tehtyihin petoksiin – valesivustoja voi olla vaikeaa erottaa aidoista

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 360 rikosilmoitusta liittyen pankkien nimissä tehtyihin petoksiin.

Poliisille on tehty lukuisia rikosilmoituksia liittyen pankkien nimissä tehtyihin petoksiin. (Kuva Fotolia)

Turvallisinta on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua sivua.

VALESIVUSTOT Poliisi varoittaa nousevasta rikosilmiöstä, jossa rikolliset kalastelevat verkkopankkitunnuksia pankkien verkkosivuja muistuttavien valesivustojen avulla. Verkkopankkia muistuttaville valesivustoille päätyy useimmiten joko pankin nimissä saapuneen teksti- tai sähköpostiviestin kautta tai hakukoneen hakutuloksista.

Tekstiviesteissä ja sähköposteissa on rikollisen tekemä linkki, jonka kautta viestin saajaa pyydetään kirjautumaan omaan verkkopankkiinsa. Kirjoittamalla pankin nimen hakukoneeseen, kuten Googleen tai Bingiin, saattaa valesivusto näkyä tuloksissa ylempänä kuin pankin aito sivusto.

Petoksen uhriksi joutuva henkilö olettaa kirjautuvansa verkkopankkiin, mutta syöttääkin tunnuksensa rikollisen ylläpitämälle sivustolle. Rikollinen kirjautuu tunnuksilla uhrin verkkopankkiin, jolloin uhri saa pankiltaan kirjautumiseen liittyvän vahvistuspyynnön, mutta vahvistaakin rikollisen kirjautumisen verkkopankkiin.

– Valesivustot ovat taitavasti rakennettuja, ja niitä on usein vaikea tunnistaa huijaukseksi. Valesivustoa voi olla jopa mahdotonta erottaa aidosta. Petosten uhreiksi huomattiin ensin joutuvan erityisesti seniori-ikäisiä, mutta tekotavat kehittyvät jatkuvasti ja nyt uhreina on kaiken ikäisiä, sanoo rikoskomisario Petteri Laitila Keskusrikospoliisista.

Ensimmäisessä kuvassa näytetään, miten ensimmäinen hakukoneen hakutulos Aktia-sanalla haettaessa vie valesivustolle, jonka osoite on aktia-fi.com. Toisessa kuvassa on oikea POP-Pankin osoite, joka on www4.poppankki.fi sekä valesivun osoite, joka on 4-poppankki-fi.com. Kolmannessa kuvassa on oikea Osuuspankin osoite, joka on op.fi sekä valesivun osoite, joka on ardacompany.com.
Ensimmäisessä kuvassa näytetään, miten ensimmäinen hakukoneen hakutulos Aktia-sanalla haettaessa vie valesivustolle, jonka osoite on aktia-fi.com. Toisessa kuvassa on oikea POP-Pankin osoite, joka on www4.poppankki.fi sekä valesivun osoite, joka on 4-poppankki-fi.com. Kolmannessa kuvassa on oikea Osuuspankin osoite, joka on op.fi sekä valesivun osoite, joka on ardacompany.com. (Kuvakaappaus Poliisi)

Hakemalla pankin nimellä hakukoneessa ei välttämättä saa aitoa sivustoa tuloksiin ollenkaan, vaan hakukone tarjoaa ylimpänä valesivustoa.

– Viranomaiset ja yksityinen sektori pyrkivät yhteistyössä havaitsemaan ja poistamaan sivuja hakutuloksista tai internetistä, mutta uusia sivustoja ilmenee ja kohteena oleva pankki saattaa vaihtua, Laitila jatkaa.

Turvallisin keino asioida verkkopankissa on käyttää pankin mobiilisovellusta tai kirjanmerkiksi tallennettua aitoa sivustoa. Aidolle sivustolle pääsee, kun kirjoittaa pankin verkkosivun osoitteen itse internetselaimen osoiteriville kokonaisuudessaan. Verkkopankkiin siirtymistä hakukoneen tai linkkien kautta tulee välttää.

Jos epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa, on erityisen tärkeää ottaa välittömästi yhteys pankkiisi.

Poliisille on tehty tänä vuonna yli 360 rikosilmoitusta liittyen pankkien nimissä tehtyihin petoksiin. Rikosvahinko näissä on ollut lähes 5 miljoonaa euroa. Noin puolet rikoksista on tapahtunut viimeisen kolmen viikon aikana.

Poliisille on lisäksi tehty tänä vuonna yli 900 rikosilmoitusta liittyen erilaisiin tietoverkkoavusteisiin petoksiin. Näiden rikosvahinko on ollut yhteensä yli 13,5 miljoonaa euroa.

Lue myös: Petoksia tehtailevat rikolliset etsivät uhreja ikäihmisten etunimillä – poliisi sai tekijöitä kiinni verekseltään

Kommentoi Facebookissa