Finlandia-diktaattorit nimettiin – palkintolautakunnilla on kuitenkin ratkaisevin rooli

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valitsee kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan.

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valitsee kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan. (Kuva MTV)

Suomessa julkaistaan vuosittain noin 3500 uutta yleisen kirjallisuuden kirjaa, joista ehdolle pääsee vain pieni osa.

FINLANDIA Suomen Kirjasäätiö on nimennyt vuoden 2019 Finlandia-palkintojen lautakunnat sekä valitsijat. Kirjallisuuden Finlandiapalkintoja jaetaan jälleen kolme, joista jokainen on arvoltaan 30 000 euroa.

Tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat selviävät marraskuun alkupuolella viikolla 45 pidettävissä tilaisuuksissa ja palkintojen voittajat kaikkien kategorioiden yhteisessä tilaisuudessa marraskuun lopussa viikolla 48.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajasta päättää tänä vuonna emeritusprofessori, tietokirjailija Sixten Korkman. Enintään kuusi ansiokasta yleistajuista tietokirjaa palkintoehdokkaaksi valitsevaan palkintolautakuntaan on nimetty puheenjohtajaksi viimeksi Otavamediassa toiminut päätoimittaja emerita Tarja Hurme ja jäseniksi Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu sekä arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen.

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valitsee ensi marraskuussa jaettavan kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan. Valintalautakunnan puheenjohtajana toimii Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís ja jäseninä Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen sekä elokuvatuottaja Rimbo Salomaa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee ensi syksynä muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta. Ehdokaskirjat valitsevaan lautakuntaan on nimetty puheenjohtajaksi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg ja jäseniksi kuvataiteilija Anssi Kasitonni sekä erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Valintaprosessissa medialla on vahva edustajisto, ja palkintolautakunnan merkitys on vielä suurempi kuin itse valitsijan. Suomessa julkaistaan vuosittain noin 3500 uutta yleisen kirjallisuuden teosta, joista noin puolet on tietokirjoja. Kun esimerkiksi 1750 tietokirjan joukosta vain korkeintaan kuusi osallistumismaksun maksanutta päätyy Sixten Korkmanille asti, valinnanvapaus Finlandia-diktaattorilla on melko vähissä.

Lue myös: Kapina tehtailla, Taivaanpallo ja Tuhatkuolevan kirous saivat Finlandia-kruunun – Olli Jaloselle toinen voitto

Kommentoi Facebookissa