Finnwatch haluaa selvittää äitiyspakkauksen tuotteet – kymmenet tuotanto-olot hämärän peitossa

Monessa perheessä laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa.

Monessa perheessä äitiyspakkauksen laatikko toimii vauvan ensisänkynä, ja myöhemmin siinä säilytetään vauvan vaatteita ja muuta tavaraa. (Kuva Kela)

Esimerkiksi vauvan vaatteissa käytettävän puuvillan tuotantoon saattaa liittyä lapsityötä.

ÄITIYSPAKKAUS Suomalainen äitiyspakkaus sisältää kymmeniä eri tuotteita, joiden tuotantoon saattaa Finnwatchin mukaan liittyä merkittäviä ihmisoikeusriskejä. Yritystoiminnan vastuullisuutta valvova kansalaisjärjestö on nyt julkaissut joukkorahoituskampanjan, jonka avulla selvitetään työolot äitiyspakkauksen tuotteiden takana.

– Äitiyspakkaus on loistava suomalainen keksintö, mutta se voisi olla vielä parempi. Haluamme varmistaa, että äitiyspakkaus on hyvä myös tuotteita valmistaville äideille, isille ja heidän lapsilleen, toteaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Vuoden 2018 äitiyspakkaus sisältää 64 eri tuotetta. Esimerkiksi vauvan vaatteissa käytettävän puuvillan tuotantoon saattaa liittyä lapsityötä, pakkotyötä tai torjunta-aineiden aiheuttamia myrkytyksiä. Vaatteita ja tarvikkeita saatetaan myös teettää riskimaissa, joissa laittoman pitkät työpäivät ja elämiseen riittämättömät palkat ovat arkipäivää.

– Tutkimalla äitiyspakkauksen tuotteiden taustat voimme tehokkaasti vaikuttaa yritysten toimintaan sekä kirittää Kelan hankintakriteereitä vastuullisemmaksi, toteaa Vartiala.

Kelan tarjoaman äitiyspakkauksen hankintakriteerit sisältävät sosiaalisen vastuun osalta ainoastaan maininnat kansainvälisen työjärjestön vähimmäisikää koskevan perussopimuksen täyttämisestä sekä kansallisen minimipalkkalainsäädännön noudattamisesta. Todisteeksi kriteerien täyttymisestä riittää tarjoajan oma vakuutus.

Lue myös: Uudessa äitiyspakkauksessa on värikkäitä kuviointeja ja helposti yhdisteltäviä värejä – mukana yhteensä 64 tuotetta

Kommentoi Facebookissa