Ford harkitsee kuumia RS-versioita katumaastureistaan

Yksi kehutuimmista hot hatcheista on Ford Focus RS.

Yksi kehutuimmista hot hatcheista on Ford Focus RS. (Kuva Ford)

Automerkki haluaisi yhdistää sporttisuuden ja katumaasturibuumin.

AUTOT Automarkkinoilla on nähtävissä katumaasturien ja sähköistymisen lisäksi muitakin kuumia trendejä. Yksi niistä liittyy erilaisten urheilumallien jatkuvasti kasvavaan menekkiin. Esimerkiksi saksalaisten premium-valmistajien sporttidivisioonien kehittämiä autoja myydään enemmän kuin koskaan, ja myös hot hatch -luokassa vallitsee nykyään melkoinen vilinä.

Yksi kehutuimmista hot hatcheista on Ford Focus RS, mutta se on ovaalimerkin ainoa RS-brändätty tuote. Tämä voi kuitenkin muuttua, mikäli Fordin sporttiautoista maailmanlaajuisesti vastaavaa Dave Pericakia on uskominen. Hän kertoi nimittäin brittiläiselle Car Dealer Magazinelle, että myös katumaasturien pohjalta kehitettyjä RS-versioita voitaisiin harkita.

Tarkoituksena olisi ilmeisesti luoda auto, joka tarjoaisi kilpailijoitaan hauskemman ajettavuuden Focus RS:n hengessä.
Tarkoituksena olisi ilmeisesti luoda auto, joka tarjoaisi kilpailijoitaan hauskemman ajettavuuden Focus RS:n hengessä. (Kuva Ford)

Ford haluaisi siis yhdistää kaksi trendikästä asiaa, eli sporttisuuden ja katumaasturibuumin. Asiakkaat etsivät Pericakin mukaan suorituskykyä ja aggressiivisen näköisiä autoja, joten sama resepti voisi toimia hieman mukautettuna SUV-luokassakin. Fordin sporttijohtaja totesi myös, että hän ei ole kovin vakuuttunut tällaisten autojen tämänhetkisestä tarjonnasta.

Esimerkiksi Audi on myynyt SQ5– sekä SQ7-versioita katumaastureistaan, ja Mercedes-AMG:ltä ja Porscheltakin löytyy monia sporttisia SUV-luokan autoja. Lompakkoystävällisempää tasoa edustavat puolestaan Skoda Kodiaqin tuleva RS-malli ja Seat Atecasta kehitteillä oleva 300-heppainen Cupra.

Fordin sporttipomo antoi ymmärtää, että he suhtautuisivat asiaan eri tavalla. Tarkoituksena olisi ilmeisesti luoda auto, joka tarjoaisi kilpailijoitaan hauskemman ajettavuuden Focus RS:n hengessä. Katumaasturin rakenne pakottaisi toki kompromisseihin, mutta Fordin mallistosta löytyisi ainakin yksi otollinen lähtökohta.

Ford Kugasta voisi saada tehtyä myös uskottavan RS-version.
Ford Kugasta voisi saada tehtyä myös uskottavan RS-version. (Kuva Ford)

Kyseessä on Focuksen alustapalikoita käyttävä Kuga, josta voisi saada tehtyä myös uskottavan RS-version. Lisäksi ovaalimerkin tämänhetkiseen SUV-valikoimaan kuuluu pienempi EcoSport ja suuremman luokan Edge, mutta ne ovat vähemmän sopivia aihioita sporttiautoille. Brasiliassa kehitetty EcoSport on nimittäin kaikkea muuta kuin kategoriansa kärkiautoja, ja jenkkilähtöinen Edgekin on varsin kaukana urheilullisuudesta.

RS-brändiä saatetaan kuitenkin hyödyntää muunkinlaisissa autoissa, ja esimerkiksi Fiesta RS voisi jossakin vaiheessa täydentää ovaalimerkin mallistoa. Dave Pericak antoi ymmärtää, että juuri esitelty ST ei välttämättä jää kuumimmaksi Fiestaksi. Lisäksi Ford saattaa tehdä näyttelytarkoituksiin katurekisteröidyn version WRC-sarjassa kisaavasta ralli-Fiestastaan.

Kommentoi Facebookissa