Formula ykköset kriisissä – tylsien kisojen jälkeen rangaistaan kunnon kilvanajosta

Kanadan GP:n voittonsa rangaistuksensa takia menettänyt Sebastian Vettel kävi siirtämässä numero 1-kyltin pois Lewis Hamilton auton edestä ja vaihtoi tilalle 2-kyltin.

Kanadan GP:n voittonsa rangaistuksensa takia menettänyt Sebastian Vettel kävi siirtämässä numero 1-kyltin pois Lewis Hamilton auton edestä ja vaihtoi tilalle 2-kyltin. (Kuva AOP)

Umpitylsä Ranskan F1-kilpailu herättää keskustelua sarjan viihdearvon tasosta.

Formula 1 Formula ykkösten kausi 2019 ei ole ollut lajille parasta mainosta. Mercedeksen ylivoiman ja muidenkin kärkitallien suurten erojen takia moni kisaa on ollut umpitylsää katsottavaa. Tuomaristo tekee vielä parhaansa shown pilaamiseksi muuttamalla tuloksia jälkikäteen.

Ranskassa Paul Ricardin radalla juhannussunnuntaina ajettu F1-kilpailu oli unettavaa seurattavaa. Kärkikuljettajien välillä erot olivat niin suuret, ettei kunnon kilvanajoa nähty.

Kisan voittaja Lewis Hamilton ei kiistänyt tylsyyttä. Hän painotti kuitenkin, ettei kuljettajia voi siitä syyttää.

– Me kuljettajat emme laadi sääntöjä. Meillä ei ole mitään tekemistä tiimien rahanjaon ja kaiken sellaisen kanssa. Teidän tulisi painostaa ihmisiä, jotka ovat johtotehtävissä tekemässä työtään.

Hamiltonin mukaan sääntöjen laatijatkin tekevät parhaansa.

– He yrittävät kyllä, mutta monena vuotena he ovat tehneet huonoja päätöksiä. Tällaisista kisoista ihmiset eivät nauti. Mutta olisi tärkeää, että yleisö ymmärtäisi, ettei tylsyys ole kuljettajien syytä, Hamilton sanoi.

Hamilton antaa ymmärtää, että tylsyys johtuu ennen kaikkea tasoeroista. Takavuosien ”F1-kummisedän” Bernie Ecclestonen komennossa luotua järjestelmää ei ole voitu muuttaa, koska osallistumissopimus estää isommat muutokset.

– Tällaista on seurannut F1:ssä jo ennen kuin itse tulin mukaan. Se johtuu siitä, että Bernie Ecclestone loi systeemin ja päätöksiä tehtiin jo silloin. Ennen kuin rakennetta muutetaan, tulee jatkumaan samalla lailla

Myös tuomaripäätökset lässähdyttävät sarjan kiinnostavuutta. Pari viikkoa sitten ajetun Kanadan osakilpailun Hamilton voitti, kun Sebastian Vettel sai viiden sekunnin aikasakon palattuaan vaarallisesti radalle ulosajautumisensa jälkeen. Vettel ajoi ensimmäisenä maaliin, mutta sijoittui kisassa toiseksi.

Ranskan kisasta tuomaristo on määräsi Renault-tallin Daniel Ricciardolle kaksi viiden sekunnin aikasakkoa. Ricciardon katsottiin ajaneen vaarallisesti kahdessa tilanteessa kisan lopussa. Hän putoaa seitsemänneltä sijalta yhdenneksitoista.

Ensimmäinen viiden sekunnin sakko Ricciardolle tuli siitä, että hän poistui radalta ja tuli vaarallisesti Lando Norrisin eteen. Toisen viiden sekunnin sakkonsa Ricciardo sai siitä, että ajoi määrätyn ratatilan ulkopuolella ohittaessaan Kimi Räikköstä.

Ricciardo putosi rangaistuksensa myötä pistesijoilta. Kimi Räikkönen nousee seitsemänneksi, Nico Hülkenberg kahdeksanneksi ja Lando Norris yhdeksänneksi.

Ricciardo sanoi Ziggo Sportin haastattelussa tuomareille ”suksikoon v**tuun”, kun hänelle kerrottiin tuomaritutkinnasta. Säännöt ovat kuitenkin sääntöjä ja niitä on noudatettava.

Voisi tietysti kysyä, että eikö kyse ole kuitenkin kilvanajosta? Ricciardo teki kisassa ohituksia ja toi väriä umpitylsään kisaan. Siitä hyvästä häntä sakotettiin.

Myös Racing Point –tallin Sergio Perez sai viiden sekunnin aikasakon ja menetti mahdollisuutensa pisteille. Perez ajautui ulos radalta ja ajoi sen jälkeen määrättyä kiertotietä takaisin radalle. Hän sai etua kiertotien käytöstä.

– Noudatin sääntöjä ja sain rangaistuksen. Eikö kiertotien pitäisi hidastaa? hämmästeli Perez kisan jälkeen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksella ei ollut mitään jakoa Lewis Hamiltonia vastaan

Kommentoi Facebookissa