Meripelastustehtävät keskittyivät konevikoihin – vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin

Rajavartiolaitos muistuttaa, että vesillä liikkuessa pelastusliivit, liikkuminen selvin päin ja oikea asenne kantavat pitkälle.

Rajavartiolaitos muistuttaa, että vesillä liikkuessa pelastusliivit, liikkuminen selvin päin ja oikea asenne kantavat pitkälle. (Kuva Rajavartiolaitos)

Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueen teema on ollut konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

MERIPELASTUS Kesän vilkkaat viikonloput ovat alkaneet vesillä. Juhannuksen meripelastustehtävien teemana on Länsi-Suomen merivartioston toiminta-alueella ollut selkeästi konevikaisten ja ajelehtivien veneiden hinaukset.

Meripelastustehtävien kokonaismäärä juhannusviikonloppuna oli 28 ja näistä erilaisia hinauksia 18 kappaletta. Merivartioston tietoon ei ole tullut yhtään hukkumistapausta ja vakavilta onnettomuuksilta on vältytty. Vakavin tilanne oli Vaasan sisäsaaristossa, jossa viisi henkilöä päätyi mereen veneonnettomuudessa.

Alueellisesti meripelastustehtävien oli Perämeren alueella kolme tehtävää. Veneitä karkasi ajelehtimaan kovassa tuulessa tuuliajolle Raahessa ja Oulussa. Yksi kevyt karilleajo Oulun edustalla, josta ei veneeseen tullut vaurioita. Myös Merenkurkun alueella oli kolme tehtävää: Kokkolan seudulla purjeveneen pohjakosketus ja moottorivikainen alus. Vaasan saaristossa juhannusyönä moottorivene upposi ja henkilöitä päätyi veden varaan. Kaikki saatiin pelastettua, osittain kylmettyneenä.

Selkämeren alueella on ollut neljä tehtävää. Pelastettavien kohteena oli konevikaisia aluksia; vesijetti ja veneitä sekä kivillä käyneen veneen hinaustehtäviä. Turun seudulla on ollut tehtävien selkeä painopiste, 14 tehtävää, jossa konevikaisten alusten osuus on suuri, 8 erilaista hinaustehtävää. Ajelehtimasta havaittiin kolme pienvenettä, ja kölistäkin oli eräs purjevene juuttunut pohjaan. Ahvenanmaan alueella tehtäviä oli neljä kappaletta, kolme konevikaista venettä ja yksi ajelehtiva karkuun päässyt vene.

Merivartioston yksiköt ovat osallistuneet myös muihin tehtäviin, kuten ensihoidon ja poliisin johtamiin tehtäviin 16 kertaa. Vesiliikennevalvontaa on suoritettu koko toiminta-alueella partioinnin ohessa. Vesiliikennejuopumukseen epäillään syyllistyneen kuusi veneen kipparia. Sakkoja ja huomautuksia on jaettu pääosin varustepuutteista noin parikymmentä kappaletta.

Lue myös: Viisihenkisen seurueen perämoottorivene hörppäsi vettä ja upposi – henkilöt pelastautuivat kivelle

Kommentoi Facebookissa