Formula ykköset pois Vladimir Putinin ”vallan monumentilta”?

Sotshin F1-rata kiertää vuoden 2014 talviolympiakisojen suorituspaikkoja.

Sotshin F1-rata kiertää vuoden 2014 talviolympiakisojen suorituspaikkoja. (Kuva Otto Palojärvi)

Formula ykkösissä huhutaan, että Venäjän osakilpailu siirtyisi Sotshista Pietariin. Väite tyrmättiin, mutta huhussa saattaa olla perää.

FORMULA 1 Formula ykkösten kausi jatkuu tänä viikonloppuna Venäjällä Adlerin olympiapuistossa. Sotshin 2014 talviolympiakisojen keskuspaikan olympiahalleja kiertävä rata isännöi F1-kilpailua kuudetta kertaa.

Heti Sotshin talvikisojen jälkeen alkoi Ukrainan kriisi, jolla on ollut valtavia vaikutuksia maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Venäjän talous rupesi sakkaamaan, mutta Formula ykkösten kisaprojekti on pitänyt pintansa.

Suomen medioissa on uutisoitu Sotshin 2014 olympialaisten ruostuvista rakennelmista ja autioituvista oheisrakennuksista vailla journalistista työtä. Viime keväänä jääkiekon Gazprom Neft Cup -junioriturnauksen aikaan Adlerin olympiapuisto, Krasnaja Poljanan hiihtokeskus ja Adlerin lomakaupunki olivat voimissaan.

Venäläisturisteja alueella oli paljon, vaikka varsinainen kesälomakausi ei ollut edes alkanut. Olympiapuistossa oli kaikenlaista toimintaa, kuten huvipuisto ja kartingrata. Olympiapuistossa kotiottelunsa pelaavat KHL-jääkiekkojoukkue HC Sotshi sekä Venäjän jalkapallon pääsarjajoukkue PFC Sotshi.

F1-kilpailuakaan ei ole ajettu tyhjille katsomoille. Venäjällä riittää väkeä ja autourheilun ystäviä maasta löytyy kyllä täyttämään katsomoita.

Presidentti Vladimir Putin toimii F1-kisahankkeen kummisetänä. Hän on käynyt jokaisessa Sotshin F1-kisassa jakamassa palkintoja kisan voittaneelle kuljettajalle sekä valmistajalle. Putin on tuppautunut myös palkintoseremonioiden lämpiöön juttelemaan mukavia muun muassa Kimi Räikköselle ja Valtteri Bottakselle.

Sotshin F1-kisaa on pidetty Putinin vallan symbolina, joten sitäkin yllättävämpi oli uutinen, jonka mukaan Sotshin F1-rata purettaisiin uuden konserttialueen tieltä. Venäjän Grand Prix siirrettäisiin Pietarin lähelle rakennettavalle uudelle moottoriradalle.

Venäjällä uutinen tyrmättiin presidentin kansliaa myöten. Sotshin kisan vuoteen 2025 jatkuvasta sopimuksesta pidetään kuulemma kiinni.

Formula ykkösissä riittää huhuja, mutta monet niistä pitävät paikkansa. Pietari/Sotshi -uutisoinnissa saattaa hyvinkin olla perää, vaikka sopimusteknisten syiden takia viralliset tahot joutuvat väitteet kieltämään.

Venäjän F1-kisan järjestäminen Pietarissa mahdollistaisi suuremmat yleisömäärät. Asuuhan Pietarin alueella yli viisi miljoonaa ihmistä ja tavalliselle moottoriradalle katsomoita on mahdollista rakentaa enemmän toisin kuin Adlerin olympiapuistossa on kapasiteettia.

Pietari olisi F1-sarjan logistiikan kannalta Sotshin parempi kisapaikka. Kustannussäästöjä tulisi varmasti. Pietarin rata palvelisi paremmin myös Venäjän autourheiluharrastajia.

Pietarin F1-kisa houkuttelisi paikan päälle varmasti paljon suomalaisturistejakin. Vaikka muutaman vuoden kuluttua F1-sarjassa ei välttämättä aja enää suomalaisia, on F1 Suomessa kuitenkin seurattu laji. Pietarin seudulle matkustaminenkin helpottuu sähköisen viisumin takia.

KymiRingin mahdolliselle F1-kisaprojektille Pietarin kisa voisi olla takaisku. Radat sijaitsisivat niin lähellä toisiaan, ettei KymiRingille välttämättä olisi F1-kalenterissa tilaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Mika Salo: – ”On asioita, joista ei puhuta edes kirjoissa”

Kommentoi Facebookissa