Mika Salo: – ”On asioita, joista ei puhuta edes kirjoissa”

Mika Salo kilpaili Formula ykkösissä 1994-2002. Hän saavutti kaksi palkintosijaa.

Mika Salo kilpaili Formula ykkösissä 1994-2002. Hän saavutti kaksi palkintosijaa. (Kuva AOP)

Mika Salon mielenkiintoisessa elämäkertakirjassa mennään urheilu edellä.

FORMULA 1 Merkittävän uran F1-toimittajana tehneen Heikki Kullan kirjoittama kirja Mika Salosta julkaistiin torstaina. Elämäni-niminen teos keskittyy Salon pitkään uraan autourheilun parissa.

Salo, 53, kertoi kirjanjulkistustilaisuudessaan vastustaneensa kirjaprojektia vuosikaudet. Lopulta Kulta sai puhuttua hänet ympäri.

Tuloksena on mielenkiintoinen urheilukirja, jossa keskitytään itse asiaan eli Salon kilpa-ajouraan. Toisin kuin viime vuonna julkaistussa Kimi Räikkösen elämäkertakirjassa, ei Salosta kertovassa kirjassa kerrota kohupaljastuksia päähenkilön vapaa-ajasta viihteellä.

Salo totesi, että on asioita, joista ei puhuta edes kirjoissa. Hän ei halunnut tehdä ”paljastuskirjaa”, vaan kirjassa mennään urheilu edellä.

Salo kilpaili Formula ykkösissä 1994-2002. Hänen huippuhetkensä osuivat vuoteen 1999, jolloin hän ajoi Ferrarilla Michael Schumacherin sairaslomasijaisena. Schumacherin jalka oli murtunut Silverstonen kisan kolaroinnissa ja Salo sai pikahälytyksen Ferrarin ohjaimiin.

Salo kertoo kirjassaan saaneensa Schumin onnettomuuden jälkeisen päivän aamuna puhelinsoiton Ferrari-pomo Jean Todtilta, joka käski häntä tulemaan Maranelloon välittömästi. Salolla oli vain puoli tuntia aikaa ehtiä lennolle ja mukaansa hän ehtikin pakata vain farkut, t-paidan ja kitaran.

Salo ajoi Ferrarilla Saksan Hockenheimissa toiseksi ja Italian Monzassa kolmanneksi. Hän olisi voittanut Hockenheimissa, ellei Ferrari olisi antanut tallimääräystä ja käskenyt Saloa päästämään tallikaverinsa Eddie Irvine edelleen.

Salon tehtävänä oli noudattaa sopimusta ja tukea Irvinen mestaruustaistoa Mika Häkkistä vastaan.

– Se oli ihan odotettavissa, eikä se silleen haitannut. Vasta loppukaudesta se kyllä harmitti, kun Eddie ei voittanutkaan mestaruutta, muistelee Salo kirjassaan 20 vuotta myöhemmin.

Salon mukaan Irvine ilmoitti, että Salon olisi kuulunut voittaa kisa. Irvine lupasikin antaa Salolle palkintonsa, lippiksensä ja lasikuppinsakin. Irvine sanoi, ettei voisi katsella niitä omassa hyllyssään.

Suomessa Formula ykköset veti Salon ja Häkkisen huippuvuosina tv:n ääreen miljoonayleisöjä. Salo oli muutaman vuoden ajan Suomen tunnetuimpia urheilujulkkiksia.

Lieveilmiöt olivat sen mukaisia. Kirjan mukaan Salon vanhempien talo uhattiin polttaa, koska Salo oli sanonut haastattelussa, että työntäisi Häkkisen ulos radalta, jos Ferrari-talli määräisi.

Salon ura F1:ssä päättyi kauden 2002 jälkeen, kun Toyota ei enää uusinut hänen sopimustaan. Hänen autourheilu-uransa ei päättynyt kuitenkaan siihen.

Salo on ajanut kilpaa useissa muissa sarjoissa tälle vuosikymmenelle saakka. Nykyisin hän toimii muun muassa F1:n kisatuomarina sekä C Moren F1-lähetysten asiantuntijakommentaattorina.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tallimääräyksellä ei merkitystä – Valtteri Bottaksella tuskin jakoa mestaruustaistossa

Kommentoi Facebookissa