Formula ykkösiä uhkaa konkurssiaalto – miljoonia euroja katoaa viikossa taivaan tuuliin

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia. (Kuva AOP)

Jopa neljän F1-tallin pelätään ajautuvan koronapandemian takia konkurssiin.

FORMULA 1 Formula ykkösten kaudesta on koronapandemian takia peruttu varmuudella kaksi kilpailua, Australian ja Monacon GP:t. Lisäksi kuusi kilpailua on siirretty myöhemmin päätettävään uuteen ajankohtaan, mutta todennäköisesti useampaa näistä kisoista ei ajeta ollenkaan.

F1-talleille kisojen peruminen tuo valtavia tulonmenetyksiä. Ovathan tallit riippuvaisia kauden päätteeksi jaettavista menestysbonuksista, joiden suuruus riippuu F1:n kaupallisista tuloista. Jokainen peruttu kisa tuo bonusrahoihin useiden miljoonien eurojen loven.

McLaren-tallin pomo Zak Brown on esittänyt varsin synkän näkemyksen siitä, mitä tulevaisuus voi pahimmassa tapauksessa tuoda tullessaan.

Brown painottaa, että F1 on koronapandemian kourissa todella haavoittuva.

– Voisinko nähdä, että jos emme käsittele tätä nykyistä tilannetta erittäin aggressiivisesti, kaksi tiimiä katoaa? Kyllä, Brown sanoo BBC:lle.

Brown pelkää, että miltei puolet talleista saattaisi joutua lopettamaan toimintansa.

– Itse asiassa voin nähdä neljän tiimin katoavan, jos tilannetta ei hoideta oikein, hän sanoo.

Formula ykkösissä keskustellaan tällä viikolla tulevasta budjettikatosta. Kululeikkaukset ovat elinehto tallien konkurssien estämiselle, koska koronapandemian aiheuttaman talousromahduksen myötä sponsorirahaa on jatkossa tarjolla vähemmän.

Tämänhetkinen tilanne on F1-talleille yhtä kauhuleffaa. Ilmoilla on jopa uhkakuvia, ettei kausi voisi alkaa ennen syksyä. Kukaanhan ei pysty antamaan luotettavaa arviota, miten kauan koronapandemia kestää. Toiminnan ollessa pysähdyksissä, katoaa viikossakin miljoonia euroja taivaan tuuliin.

Formula ykkösten kausi saattaisi alkaa kuitenkin kesäkuussa. Kiinan Shanghaissa koronaepidemia on hellittänyt ja avauskilpailu olisi mahdollista järjestää siellä, jos tallit saisivat vain kalustonsa paikalle ja matkustusrajoituksiin tulisi höllennyksiä riittävällä aikataululla.

Tällä hetkellä ensimmäinen kisa, jota ei ole peruttu, olisi määrä ajaa Kanadan Montrealissa 14. kesäkuuta. Todennäköisesti se kisa tullaan perumaan, koska Pohjois-Amerikassa koronapandemia vain yltyy.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jyväskylässä jännitetään MM-rallin kohtaloa – peruuntuminen olisi massiivinen isku

Kommentoi Facebookissa