Formula ykkösten jatkosuunnitelma selvillä – heti heinäkuussa pitkä kisaputki

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia

F1-kauden 2020 avauskilpailu Australian Melbournessa peruttiin koronavirusepidemian takia. (Kuva AOP)

Formula ykkösten kausi alkaa Itävallan Red Bull Ringiltä 5. heinäkuuta ajettavalla osakilpailulla. Samalla radalla ajetaan viikkoa myöhemmin ja heti seuraavana viikonloppuna kilpaillaan Unkarissa.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden 2020 uusittu kilpailuohjelma on määrä julkistaa virallisesti ensi maanantaina, mutta jo nyt kesän kilpailukalenteri on vuotanut kuitenkin julkisuuteen.

Kausi alkaa 5. heinäkuuta ajettavalla Itävallan Red Bull Ringin osakilpailulla. Samalla radalla ajetaan viikkoa myöhemmin 12. heinäkuuta.

Kausi alkaa kolmen kisaviikonlopun putkella. Itävallasta siirrytään naapurimaahan Unkariin, jossa ajetaan 19. heinäkuuta kaksi viikkoa alkuperäisestä aikataulusta aiemmin.

Unkarin GP:n aikaistaminen johtuu Britannian matkustusrajoituksista. Englannin Silverstoneen suunniteltiin heinäkuun lopulle kahta perättäistä kisaa, mutta nyt ne on siirretty elokuun 2. ja 9. päiville. Kisat voidaan järjestää silloin, jos ulkomailta saapuvien karanteenimääräyksistä on tuolloin luovuttu, tai F1-väki saa poikkeusluvan.

Espanjan Grand Prix, joka oli alkuperäisessä ohjelmassa toukokuussa, on määrä ajaa 16. elokuuta. Sen jälkeen F1-sarjassa siirrytäänkin normiaikatauluun. Belgian Spassa ajetaan 30. elokuuta ja Italian Monzassa 6. syyskuuta, kuten piti ajaa alkuperäisenkin ohjelman mukaan.

Toukokuussa ohjelmassa ollut Hollannin Zandvoortin kisa on peruttu kokonaan. Ei ollut varmuutta, voisiko yleisöä päästää kisaan vielä syyskuussakaan, joten kisan peruminen kokonaan oli paras ratkaisu.

Zandvoortissa piti ajaa tänä vuonna F1-kisa ensi kertaa sitten vuoden 1985. Hollantilaiset saavat venyttää odotustaan vielä vuodella. 2021 Zandvoortissa on määrä kilpailla.

Syksyn kalenteria varmasti muokataan vielä. Kiinan ja Vietnamin osakilpailuja kaavaillaan marraskuulle ja Abu Dhabin sekä Bahrainin osakilpailuja joulukuulle.

Formula ykkösistä kuuluu muitakin merkittäviä uutisia. Vuonna 2021 tallikohtainen budjettikatto on 145 miljoonaa dollaria. Budjettikatto pyritään laskemaan 135 miljoonaan dollariin.

Budjettikatolla pyritään tasoittamaan kilpailua. Ennen kaikkea pienemmät tallit pyritään pitämään hengissä. Onhan koronapandemia laittanut F1-sarjan talouden todella koville.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kuoleman porteilta maailmanmestariksi – Mika Häkkinen hullaannutti Suomen

Kommentoi Facebookissa