Formulakaudella surkea suomalaisalku

Valtteri Bottas ajaa Mercedes-tallissa jo viidettä F1-kauttaan.

Valtteri Bottas ajaa Mercedes-tallissa jo viidettä F1-kauttaan. (Kuva AOP)

Valtteri Bottaksen ja Kimi Räikkösen osalta Formula ykkösten kausi on alkanut huolestuttavan heikosti.

FORMULA 1 Formula ykkösten kauden 2021 avauskilpailut eivät ole olleet suomalaisjuhlaa. Valtteri Bottas on jatkanut tuskailua kilpailukykynsä kanssa ja Kimi Räikkösen pistetili näyttää kolmen kilpailun jälkeen pyöreää nollaa.

Kauden kolmannessa osakilpailussa Portugalin Portimaossa Bottas ajoi kolmanneksi. Tulosta voi pitää pettymyksenä. Starttasihan Bottas paalupaikalta.

Bottas ei kyennyt estämään Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin ohitusyrityksiä. Taas kerran hän hävisi Hamiltonille kisavauhdissa aika lailla selkeästi. Lopussa Hamilton varmisteli voittoaan, eikä ajanut täysillä.

Hamilton on Bottakselle yksinkertaisesti liian nopea kuljettaja. Hän kykenee saamaan Mercedes-autosta enemmän irti. Perusteet tälle löytyvät vuosien 2017-2021 tilastoista, joissa Hamilton hakkaa Bottaksen kaikilla osa-alueilla.

Mercedes-tallin kannalta Bottaksen tärkein tehtävä on viedä Verstappenilta mahdollisimman paljon pisteitä pois. Tässä hän ei Portimaossa onnistunut.

Tietysti Bottaksen tapauksessa Portimaon kisassa voi spekuloida sensorihäiriöllä, joka maksoi hänelle useamman sekunnin ja auttoi Verstappenia pääsemään karkuun. Mutta sen voi laittaa Bottaksen piikkiin, että Verstappen oli siinä vaiheessa hänen edellään.

Bottaksella on kauden kolmesta kilpailusta tilillään kaksi kolmostilaa sekä yksi keskeytys. Hän on kauden kokonaispisteissä neljäntenä 37 pistettä Hamiltonia perässä. Edellä on Hamiltonin ja Verstappenin lisäksi McLaren-tallin Lando Norris.

Toki Portimaossa Bottas meni Imolan surkeasta viikonlopustaan eteenpäin. Mutta Portimaossa Bottas ei antanut riittävää näyttöä sille, että varsinaisesti ansaitsisi jatkosopimuksen Mercedekseltä kaudelle 2022.

Tälläkään kaudella Bottas tuskin taistelee enää maailmanmestaruudesta. Hän taistelee tulevaisuudestaan Formula ykkösissä. Suoritustasossa hänen on pakko parantaa, jos mielii jatkaa kuninkuusluokassa ensi kaudellakin.

Kimi Räikkönen mokasi Portimaossa pahasti törmättyään ensimmäisellä kierroksella tallikaveriinsa Antonio Giovinazziin ja jouduttuaan keskeyttämään heti kättelyssä. Kimin virhettä on moitittu eri asiantuntijakommenteissa alokasmaiseksi.

Räikkösen pistetili näyttää kolmen kisan jälkeen nollaa. Portimaon kisan jälkeen hän sai vielä yhden pettymyksen lisää, kun Kansainvälinen Autoliitto FIA päätti Räikkösen rangaistuksen voimassa Imolan kisasta. Imolassa Räikkönen rikkoi sääntöjä turva-auton perässä ja menetti pistesijansa.

Räikkösen tallille Alfa Romeolle jokainen piste on todella tärkeä. Tietäähän yksikin parempi sijoitus valmistajien MM-sarjassa yli kymmenen miljoonan euron lisäpottia bonusrahajaossa.

Alfa Romeo on valmistajien sarjassa nollakerhossa Williamsin ja Haasin kanssa. Alfa Romeon autolla pitäisi saavuttaa parempia tuloksia kuin Williamsilla tai Haasilla, mutta pisteiden saavuttaminen on haastavaa, kun seitsemän tallin auton kilpailukyky on parempi.

Alfa Romeon talouden kannalta jääminen Haasin tai Williamsin taakse valmistajien pisteissä olisi katastrofi. Räikköseltä edellytetään, että pisteitä olisi kerättävä.

Räikkösen ura on toki ollut jo useamman vuoden jatkoajalla. On jo merkittävä saavutus, että hän yhä jatkaa Formula ykkösissä 41-vuotiaana.

Jatko kaudelle 2022 edellyttää kuitenkin pistesijoja, eikä Portimaon kisan kaltaisiin virheisiin olisi varaa edes Räikkösen kaltaisella F1-legendalla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottakselle pettymys – Kimi Räikkönen tunaroi

Kommentoi Facebookissa