TALOUS Fortumin yhtiökokouksen päätös hylätä yhtiön hallintoelinten palkitsemisraportti vuodelta 2022 neuvoa-antavassa äänestyksessä on herättänyt keskustelua niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassa.
Uniper-seikkailusta aiheutui Fortumille lähes kuuden miljardin euron tappiot. Fortum joutui viime syksynä turvautumaan valtion omistusyhtiö Solidiumin tarjoamaan niin sanottuun siltarahoitukseen, jonka ehtona oli, ettei johdolle makseta vuosilta 2022 ja 2023 lyhyen tai pitkän aikavälin tulospalkkioita.
Toimitusjohtaja Markus Rauramolle oltiin kuitenkin maksamassa satojen tuhansien eurojen palkkio. Palkitsemisraportin yhtiökokouksessa kaatoi yhtiön pääomistaja valtio, sillä toiminta ei vastannut yhteisesti sovittua linjaa.
– Osakkeenomistajien vastustus yhtiökokouksessa ja muu saatu palaute osoittavat, ettei edellisen hallituksen tulkintaa palkitsemisen toteuttamisesta johtoryhmän osalta ole koettu riittävästi yhtiön kokonaistilannetta vuonna 2022 huomioivaksi, toteaa Fortumin hallituksen uusi puheenjohtaja Mikael Silvennoinen yhtiökokouksessa käydyn keskustelun pohjalta.
– Fortumin johdon palkitsemisen toteuttamista on siltarahoituksen ehtojen tarkoituksen valossa syytä tarkastella huolellisesti uudestaan, ja otan asian hallituksen työlistalle nopealla aikataululla.
Rahoitussopimuksen mukaan yhtiön hallituksen palkkioita ei vuosina 2022 ja 2023 koroteta eikä Fortumin johtoryhmän jäsenille makseta lyhyen tai pitkän aikavälin kannustinpalkkioita, jotka kertyvät vuosilta 2022 ja 2023.
Fortumin aiemman hallituksen päätöksen mukaan toimitusjohtaja Markus Rauramo olisi kuitenkin ansainnut vuosien 2020–2022 ja 2021–2023 osakepalkkio-ohjelmista yhteensä 50 498 osaketta, joiden arvo ennen verojen vähentämistä on tällä hetkellä noin 700 000 euroa.
Lue myös: Suurten sähkölaskujen isä – miljoonapalkkioiden sijaan normaaliyhtiöissä olisi näytetty ovea
Kommentoi Facebookissa