Frida pelastettiin autiotalon kellarista – samasta loukosta löytyi kymmenittäin sairaita kissoja

Frida oli yksi niistä noin kolmestakymmenestä hylätystä kissasta, jotka löytyivät sullottuina ahtaaseen kellariin ilman kunnollista ruokaa ja huolenpitoa.

Frida oli yksi niistä noin kolmestakymmenestä hylätystä kissasta, jotka löytyivät sullottuina ahtaaseen kellariin ilman kunnollista ruokaa ja huolenpitoa. (Kuva Ulla Pajusalo-Salminen)

Nainen kertoi pitävänsä turvakotia ja hän olisi kerännyt sairaiden kissojen kuvilla ihmisiltä väittämän mukaan 70 000 euroa.

ELÄINSUOJELU Fridalla on takanaan sydäntä särkevä menneisyys. Kissaneidin adoptoinut Ulla Pajusalo-Salminen on nyt kuitenkin kiitollinen.

– Oih, Frida on mitä hurmaavin kissaneiti! Utelias, leikkisä ja niin tavattoman täynnä pyyteetöntä rakkautta. Yhteiset leikkimme alkavat aina aamuneljältä ja toimintaa riittää iltamyöhään. Frida on kaikessa mukana ja seuraa meitä kuin varjo, Ulla Pajusalo-Salminen taustoittaa.

Kauheudet paljastuivat, kun vuoden 2019 joulukuun alussa eestiläisen autiotalon kellarista tehtiin järkyttävä löytö. Eestin eläinsuojelu ja paikallinen poliisi löysivät 1 x 2 metrin suuruisesta kellariloukosta noin 30 huonokuntoista kissaa.

Yksi pelastetuista kissapoloisista oli Frida. Löydöksen karmivuutta lisäsi entisestään se, että talon käytöstä poistettu jääkaappi oli täynnä kuolleita kissoja.

– Tapaus oli kokonaisuudessaan yksi kauheimmista, mitä myös minun eteeni on koskaan tullut. Tällaiselle julmuudelle ei löydy minkäänlaisia sanoja, Eestin Saarenmaalla kissojen sijaiskotia pitävä Ulla Pajusalo-Salminen kertoo hiljaisena.

– Frida oli niin pieni ja heiveröinen, mutta niin tavattoman luottavainen, Ulla Pajusalo-Salminen kertoo.
– Frida oli niin pieni ja heiveröinen, mutta niin tavattoman luottavainen, Ulla Pajusalo-Salminen kertoo. (Kuva Ulla Pajusalo-Salminen)

Turvakoti oli kauhujen talo

Tapaus on herättänyt niin Eestissä kuin Suomessakin laajaa huomiota. Talo, josta kissapoloiset löytyivät, oli erään naisen vuokraama.

– Hän kertoi facebookissa pitävänsä turvakotia ja hänen sanotaan keränneen sairaiden kissojen kuvilla ihmisiltä 70 000 euroa. Kuitenkaan yksikään euro ei mennyt kissojen hyväksi. Turvakotia ei ollut olemassakaan. Kaikki oli täyttä valhetta ja vain oman edun tavoittelua, Ulla tietää kertoa.

Poliisi ja paikallinen eläinsuojelutoimi julkaisivat facebookissa kuvia kauhujen talosta ja kuvat osuivat myös Ullan silmiin.

– Ensireaktio oli suunnaton järkytys, sillä kissapoloiset olivat todella huonokuntoisia, nälkiintyneitä ja laihoja. Joukosta erottui myös langanlaiha Frida. Tämä pikkuruinen, arviolta alle kaksivuotias tyttökisu oli muiden tavoin hyvin sairas. Silmät olivat tulehtuneet ja toinen jopa niin pahoin, että oli pullistunut ulospäin.

Kun Ulla näki ensimmäisen kerran kuvan Fridasta, hän otti saman tien yhteyttä yhdistykseen ja ilmoitti halukkuutensa adoptoida kissan itselleen. Ullalla on vahva kokemuspohja kissojen adoptoinneista, sillä hänellä on ollut vuosien saatossa noin 40 sijaiskotikissaa.

– Toiveeni Fridan adoptoinnista toteutui vuoden 2019 joulukuun 11. päivänä, jolloin kävin hakemassa tytön kotiin. Itkuhan siinä tuli, kun sain ottaa kisupoloisen ensimmäistä kertaa syliini. Frida oli niin pieni ja heiveröinen, mutta niin tavattoman luottavainen. Välillemme syntyi ensi hetkestä lähtien valtava kiintymys ja todella vahva side, Ulla kuvailee vajaan puolen vuoden takaisia tapahtumia.

Kurjista lähtökohdista huolimatta Frida nauttii nyt Eestin Saarenmaalla, Ulla Pajusalo-Salmisen perheessä leppoisia ja rakkauden täyteisiä kissanpäiviä.
Kurjista lähtökohdista huolimatta Frida nauttii nyt Eestin Saarenmaalla, Ulla Pajusalo-Salmisen perheessä leppoisia ja rakkauden täyteisiä kissanpäiviä. (Kuva Ulla Pajusalo-Salminen)

Toinen silmä pelastettiin

Ulla teki kaikkensa, jotta kauhujen talosta pelastettu Frida tervehtyisi.

– Erityiskiitos kuuluu myös Saarenmaan eläinklinikan ammattitaitoisille eläinlääkäreille. He hoitivat Fridaa ensiluokkaisesti ja poistivat muun muassa tämän pahoin tulehtuneen silmän. Toisen silmän sain onnekseni itse hoidettua kuntoon, joten Fridan näkökyky saatiin pidettyä ainakin osittain.

Tällä hetkellä Frida voi hyvin, paino on noussut ja ruokakin maistuu moitteettomasti. Myös henkiset kolhut ovat Ullan mukaan jäämässä pikkuhiljaa menneisyyteen.

– Kaikki on mennyt loistavasti ja Frida on sopeutunut karvakamujen joukkoon jopa odotettua paremmin. Aluksi pelkäsin, että miten meidän toiset kissat ottavat uuden lajitoverinsa vastaan, kun ensimmäiset kuusi viikkoa Frida joutui viettämään karanteenihuoneessa. Huoli oli kuitenkin turha, sillä tyttö sopeutui joukkoon todella hyvin.

Sen verran Frida poikkeaa perheen kolmestatoista lajitoveristaan sekä kolmesta koirasta, että tyttökisuli kaipaa valtavasti läheisyyttä.

– Taustalla lienee hylätyksi tulemisen pelko tai yleensäkin jonkinasteinen pelko. Frida on meidän kaikkien rakas ”peräkoira” eli osallistuminen perhe-elämään ja sen eri käänteisiin on varmasti sataprosenttinen, Ulla paljastaa naureskellen.

Lue myös: Mosse, 21, on elänyt pitkän kissanelämän – ”Löysimme takkuturkkisen kissanpojan kuusen alta nukkumasta”

Kommentoi Facebookissa