Gasumista tuli yrityskaupalla pohjoismaiden suurin biokaasun tuottaja

Gasum on ostanut ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan.

Gasum on ostanut ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan. (Kuva Gasum)

Suomessa yhtiö käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua seitsemässä biokaasulaitoksessa.

ENERGIA Gasum on ostanut ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan. Kaupan myötä Gasumista tulee pohjoismaiden suurin biokaasun tuottaja.

Tänään solmitussa yrityskaupassa Gasumin omistukseen siirtyy viisi biokaasun tuotantolaitosta, jotka sijaitsevat Ruotsin Jordbergassa, Katrineholmissa, Lidköpingissä, Örebrossa sekä enemmistöosuus Västeråsissa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta. Lisäksi Swedish Biogas Internationalilla on 50 prosentin omistusosuus Vadsbo Biogasissa.

Swedish Biogas International on yksi Ruotsin suurimmista biokaasun tuottajista, joka tuottaa nykyisellään noin 300 gigawattitunnin verran biokaasua vuodessa. Yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos perustettiin vuonna 2009 ja yritys työllistää suoraan tänä päivänä 35 ihmistä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Linköpingissä.

Swedish Biogas Internationalin laitokset käyttävät raaka-aineina pääasiassa maatalouden ja elintarviketeollisuuden prosesseissa syntyviä sivuvirtoja kuten lantaa, peltobiomassaa ja viljojen sivuvirtoja. Swedish Biogas Internationalin tuottamaa biokaasua käytetään pääasiallisesti liikennekaasuna.

Investointien myötä Gasum parantaa biokaasun saatavuutta etenkin maakaasuverkoston ulkopuolisissa kohteissa, laajentaa jätteidenkäsittelykapasiteettia ja mahdollistaa alueellisten kaasuratkaisuiden kehittämisen.

– Ruotsissa biokaasun hyödyntämisessä liikennekäytössä ollaan hyvin pitkällä ja voimme tätä kautta tuoda oppeja Suomeen. Vastavuoroisesti voimme viedä Ruotsiin osaamistamme ja kokemustamme luonnonkaasujen teollisuuskäytöstä, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Gasum on Suomen johtava biohajoavien jätteiden käsittelijä ja biokaasun tarjoaja. Solmittu yrityskauppa on Gasumille biokaasun osalta ensimmäinen laatuaan Suomen ulkopuolella. Gasumin tytäryhtiön norjalaisen Skangasin nesteytetyn maakaasun LNG-tuotantolaitokset sijaitsevat Risavikassa Norjassa ja Suomessa Porvoossa, sekä LNG-terminaalit Norjan Ørassa, Ruotsin Lysekilissä ja Suomessa Porissa.

Suomessa Gasum käsittelee jätteitä ja tuottaa biokaasua seitsemässä biokaasulaitoksessa Honkajoella, Huittisissa, Kuopiossa, Oulussa, Riihimäellä, Turussa ja Vehmaalla. Yhtiö syöttää biokaasua kaasuverkostoon Espoosta, Kouvolasta, Lahdesta ja Riihimäeltä.

Gasum-konsernissa työskentelee noin 330 henkeä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto vuonna 2015 oli 915 miljoonaa euroa. Gasum on ollut Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö tammikuusta 2016 alkaen, kun venäläinen Gazprom myi 25 prosentin osuutensa.

Kommentoi Facebookissa