Google investoi 600 miljoonaa Haminan datakeskukseen – tuulivoimapuistosta vihreää sähköä

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai julkistivat tiedot uusista investoinneista Suomeen.

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai julkistivat tiedot uusista investoinneista Suomeen. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat jätti-investoinneista Suomeen.

TALOUS Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tapasivat perjantaina Helsingissä. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Rinne ja toimitusjohtaja Pichai kertoivat uutisia Googlen investoinneista Suomeen

– Googlen tänään julkaisema investointisuunnitelma Suomeen ja Eurooppaan on merkittävä. Suomessa se tarkoittaa 600 miljoonan investointia Haminan datakeskukseen ja lisäksi kahta tuulivoimaprojektia, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä. Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, pääministeri Rinne sanoi.

Rinne totesi Suomen vahvuuksia olevan vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto sekä korkea luottamus yhteiskunnassa, jotka ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista.

– Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua. Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt, toimitusjohtaja Pichai sanoi.

Google ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tulevan tuulivoimapuiston tuotannosta.
Google ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tulevan tuulivoimapuiston tuotannosta. (Kuva Ilmatar)

Ilmatar Energy on solminut Googlen kanssa sopimuksen, jonka ansiosta teknologiayhtiö ostaa noin 60 prosenttia Piiparinmäen tuulivoimapuiston tuotannosta. Kokonaisuudessaan tuulivoimapuisto tuottaa uutta energiaa Suomen sähköverkkoon 211 MW nimellisteholla, Google ostaa 125 MW tuotettavasta sähköstä.

Piiparinmäen tuulivoimapuisto rakennetaan vuosina 2019–2021 ilman valtion tukea, ja se alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2020.

Google kertoi myös juuri tehneensä historiansa suurimman investoinnin uusiutuvaan energiaan. Yhtiö ostaa käyttöönsä aurinko- ja tuulienergiaa yhteensä yli 2 miljardin dollarin arvoisesta uudesta infrastruktuurista, joka koostuu eri puolille maailmaa rakennettavista uusista aurinko- ja tuulivoimaloista.

– Kestävä kehitys on ollut Googlen tärkeimpiä arvoja alusta lähtien, ja sitoutumisemme puhtaaseen energiaan on keskeinen osa toimintaamme, sanoo Googlen operatiivinen johtaja Neha Palmer.

Tämän päivän julkistus luo Googlen mukaan myös uusia työpaikkoja ja tuottaa puhdasta energiaa lähialueiden käyttöön.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tämäkin – syksyn myrskyt puhaltavat useammin lännen ja lounaan suunnalta

Kommentoi Facebookissa