Lapsiin kohdistuneessa seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä – oikeuskäsittelyä esitetään salaiseksi

Neljää henkilöä vastaan on nostettu syytteet keskusrikospoliisin tutkimassa laajassa seksuaalirikosvyyhdissä.

Neljää henkilöä vastaan on nostettu syytteet keskusrikospoliisin tutkimassa laajassa seksuaalirikosvyyhdissä. (Kuva Fotolia)

Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.

SEKSUAALIRIKOKSET Neljää henkilöä vastaan on nostettu syytteet keskusrikospoliisin tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä. Kyse on KRP:n maaliskuussa 2019 tiedottamasta ja syyteharkintaan siirtämästä asiasta, jossa epäillään lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Paljon julkisuudessa olleessa tapauksessa kaikki uhrit ja epäillyt ovat miespuolisia suomalaisia. Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.

KRP:n esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta. Poliisi epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana. Rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan ja uhrien hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä. Aineisto sisältää erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet poikalapset.

Epäillyt seksuaalirikokset ajoittuvat vuosiin 2007–2014 ja lapsipornokuvia koskevat rikokset vuosiin 2007–2017. Päätekijä on saanut syytteet törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä, kuvien hallussapidosta, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, perusmuotoisista lapsen hyväksikäytöistä ja törkeistä raiskauksista.

Toinen vastaaja on saanut syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta, törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja kuvien hallussapidosta. Kolmas vastaaja on saanut syytteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Neljättä vastaajaa syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja muusta rikoksesta. Yhden epäillyn osalta asia käsitellään sakotusmenettelyssä, ja yksi epäilty on saanut asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttämättäjättämispäätöksiä ovat saaneet myös ne epäillyt, joita vastaan on nostettu syytteitä.

Vastaajat ovat pääosin kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin tai eivät ole ottaneet kantaa siihen, ovatko he syyllistyneet asiassa rikoksiin. Syyttäjä on esittänyt oikeuskäsittelyä suljetuin ovin sekä oikeudenkäyntiaineiston ja tuomion salaamista.

Lue myös: Seurakunta kuuli seksuaalirikoksiin liitetystä entisestä kirkkovaltuutetusta – ”Se on iso järkytys”

Kommentoi Facebookissa