Seurakunta kuuli seksuaalirikoksiin liitetystä entisestä kirkkovaltuutetusta – ”Se on iso järkytys”

KRP kertoo, että rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan ja uhrien hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä.

KRP kertoo, että rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan ja uhrien hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä. (Kuva AOP)

Epäilty on toiminut myös jäsenenä ja lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä.

SEKSUAALIRIKOKSET Keskusrikospoliisi on tiedottanut saaneensa valmiiksi laajan seksuaalirikoskokonaisuuden tutkinnan. Järkyttävässä tapauksessa kaikki uhrit ja epäillyt ovat miespuolisia suomalaisia. Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018 ja kokonaisuuteen liittyy kuusi rikoksen uhria ja viisi rikoksesta epäiltyä. Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta. Poliisi epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana. Rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan ja uhrien hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä. Aineisto sisältää erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet poikalapset.

Mediatietojen mukaan tapauksen pääepäilty on 57-vuotias lappilainen mies, joka on toiminut muun muassa matkailuyrittäjänä Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla. Alavuden seurakunta on saanut tietoonsa median kautta epäilyn, että entisen Töysän seurakunnan luottamushenkilönä kaudella 2010–2012 toiminut henkilö olisi epäiltynä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvässä rikostutkinnassa.

Seurakunta vahvistaa, että mainittu henkilö on toiminut ennen seurakuntaliitosta Töysän seurakunnan kirkkovaltuutettuna, kirkkoneuvoston jäsenenä ja lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä sekä lyhyissä työsuhteissa.

– Poliisi ei ole ollut tutkintaan liittyen yhteydessä Alavuden seurakuntaan. Mikäli median tieto pitää paikkansa, se on iso järkytys. Asia on poliisin hoidossa. Keskusrikospoliisi on sanonut medialle aiemmin torstaina, etteivät rikokset liity pääepäillyn tai muiden epäiltyjen työ- tai harrastustoimintaan, toteaa Alavuden kirkkoherra Jussi Peräaho.

Poliisi ei ole vahvistanut tietoa henkilöstä seurakunnalle.

– Seurakunnilla on nollatoleranssi kaikenlaiseen seksuaaliseen häirintään liittyvissä asioissa ja niihin puututaan välittömästi, jos jotain ongelmaa tulisi ilmi, rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen puolestaan muistuttaa.

Toinen pääepäilty on STT:n mukaan 43-vuotias vaasalainen mies, molemmat miehet ovat tällä hetkellä vapaana. Kolmanneksi epäillyksi on tunnistettu 51-vuotias helsinkiläismies, joka sai niin sanotussa kristallihuumejutussa neljän vuoden vankeustuomion toimittuaan muun muassa Jari Sillanpään hovihankkijana.

Lue myös: Suomessa tuotettu väkivaltaista materiaalia lasten hyväksikäytöstä – osa uhreista joutunut livelähetyksiin

Kommentoi Facebookissa