Göran Schildtin 400 valokuvaa julki – seikkailuja, aurinkoa ja tunnettuja matkalaisia Alvar Aallosta Vivica Bandleriin

Christine Schildt Kreikan saarella Skopelosissa vuonna 1963.

Christine Schildt Kreikan saarella Skopelosissa vuonna 1963. (Kuva Göran Schildt/ SLS)

Suurin osa valokuvista on otettu Göran Schildtin matkoilla purjevene Daphnella 1940–1960-luvuilla.

VALOKUVAT Svenska litteratursällskapet i Finland SLS on julkaissut verkkosivuillaan lähes 400 valokuvaa kirjailija, seikkailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin arkistosta. Aurinkoisten Välimeren näkymien joukossa on kuuluisia ystäviä.

Suurin osa valokuvista on otettu Göran Schildtin (1917–2009) matkoilla purjevene Daphnella 1940–60-luvuilla, Schildt purjehti Välimerellä aina Niilin varrelta Seine-joelle. Matkoja on kuvattu useissa Schildtin teoksissa, mukaan lukien Önskeresan (1949), joka kuvaa Daphnen ensimmäistä purjehdusta Välimerelle ja Italiaan.

– Göran Schildt oli taitava valokuvaaja, joka kuvasi kuvillaan hienolla tavalla välimerellistä maailmaa, elämää aluksella ja matkakumppaneitaan, kertoo SLS: n arkistonhoitaja Sanna Jylhä.

Alvar Aalto kurkistaa Daphnen kajuutasta 1950-luvun puolivälissä.
Alvar Aalto kurkistaa Daphnen kajuutasta 1950-luvun puolivälissä. (Kuva Göran Schildt/ SLS)

Valokuvissa taiteellisesti sommitellut historialliset näkymät kohtaavat humoristisia ja lämpimiä ystävien sekä tuttavien muotokuvia. Alvar Aalto, Georg Henrik von Wright, Maire Gullichsen, Benedict Zilliacus ja Vivica Bandler olivat vuorollaan vieraina Daphnella.

– Schildt oli yksi varhaisista matkabloggarista, joka onnistui tekemään matkustamisesta ammatin, Jylhä jatkaa.

– Kirjojen lisäksi Schildtin matkoja voi seurata suomalaisissa ja ruotsalaisissa sanomalehdissä. Schildtin tarinat ja kuvat henkivät seikkailua ja iloa, joten ei ole ihme, että ne inspiroivat lukijoita ja tekevät edelleenkin.

Vivica Bandler ja sosialistijohtaja Valere Battini Girolatalla Korsikalla vuonna 1949.
Vivica Bandler ja sosialistijohtaja Valere Battini Girolatassa Korsikassa vuonna 1949. (Kuva Göran Schildt/ SLS)

Digitoitu kokoelma sisältää myös valokuvia Tammisaaresta Göran ja Christine Schildtin kodista Villa Skeppetista, jonka on suunnitellut parin hyvä ystävä Alvar Aalto (1898-1976). Göran Schildt kirjoitti moniosaisen teoksen Aallon elämästä ja töistä, sekä useita artikkeleita hänen arkkitehtuuristaan.

Suuren valokuvakokoelman lisäksi Göran Schildtin arkistossa on kirjeenvaihtoa, käsikirjoituksia ja lokikirjoja. Göran Schildtin kuvat julkaistaan ​​yhteistyössä Christinen ja Göran Schildtin säätiön kanssa.

Lue myös: Nyt voit katsoa kulttuuriaarteita myös kotisohvalta – kotimaisista elokuvista sukuhistoriaan

Kommentoi Facebookissa