Haavoittunut susi lopetettiin – hallinto-oikeus määräsi samana päivänä pyytämiselle täytäntöönpanokiellon

Loukkaantunut eläin voi olla ihmisen hengelle ja terveydelle vaarallinen.

Loukkaantunut eläin voi olla ihmisen hengelle ja terveydelle vaarallinen. (Kuvituskuva Fotolia)

Haavoittuneen suden elossa pitäminen olisi poliisin mukaan ollut ilmeistä julmuutta eläintä kohtaan.

SUSI Haavoittunut susi lopetettiin Tohmajärvellä. Lopettamispäätös tehtiin eläinsuojelulain ja poliisilain perusteella. Haavoittuneen eläimen elossa pitäminen olisi poliisin mukaan ollut ilmeistä julmuutta eläintä kohtaan ja loukkaantunut eläin voisi olla ihmisen hengelle ja terveydelle vaarallinen.

Tohmajärvellä käynnistettiin 21.1.2021 Suomen riistakeskuksen myöntämän poikkeusluvan mukaisesti suden metsästys. Metsästyksen yhteydessä sutta ammuttiin iltapäivällä ja eläimen todettiin verijälkien perusteella haavoittuneen.

Juttuvinkki: Susilaumojen määrä kasvoi – kanta-arvion mukaan kasvua etenkin läntisessä Suomessa

Pimeys haittaisi loukkaantuneen eläimen jäljestämistä. Poliisi pyysi paikallista suurriistavirka-apua antamaan poliisille apua eläimen jäljestämiseksi ja lopettamiseksi. Poliisilain perusteella tapahtuvassa jäljestämisessä ja lopettamisessa ei tarvitse noudattaa metsästyslain ja -asetuksen säännöksiä. Sen vuoksi esimerkiksi keinovaloa voidaan käyttää tehtävän hoidossa.

Tavoitteena oli löytää eläin mahdollisimman nopeasti ja lopettaa sen kärsimykset. Etsinnöistä huolimatta eläintä ei yön aikana löydetty. SRVA-tehtävää jatkettiin 22.1.201 aamulla ja haavoittunut susi saatiin lopetettua klo 9.40. Eläin on poliisin hallussa ja se toimitetaan tutkimuksiin Ruokavirastoon Ouluuun.

Suomen riistakeskuksen tekemästä suden lopetuspäätöksestä oli valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus antoi 22.1.2021 välipäätöksen, jossa määrättiin täytäntöönpanokielto eläimen pyytämisestä.

Lue myös: Susi lopetettiin poliisin päätöksellä – aikuinen naaras teki toistuvia pihavierailuja

Kommentoi Facebookissa