Häiriköivä poliitikko jää, Kari Väänänen lähtee – ”likaisessa” teatteridraamassa loppunäytös

Rovaniemen teatteri on tehnyt Kari Väänäsen ohjauksessa 2000-luvun menestyneimmät näytelmänsä.

Rovaniemen teatteri on tehnyt Kari Väänäsen ohjauksessa 2000-luvun menestyneimmät näytelmänsä. (Kuva Rovaniemen teatteri)

Rovaniemen teatterin henkilökunta vetosi, että epäasiallisesti käyttäytynyt poliitikko saataisiin pois hallituksesta.

POLITIIKKA Rovaniemen teatteria ylläpitävän Lapin Alueteatteriyhdistyksen hallitus kokoontui eilen ennakolta paljon julkisuutta saaneeseen kokoukseensa. Kokouksen asialistalla oli muun muassa teatterinjohtaja Kari Väänäsen irtisanomisilmoitus, jonka hän oli jättänyt alueteatteriyhdistyksen hallitukselle tammikuussa.

Taustalla on syksystä asti kytenyt epäluottamus vuonna 2015 teatterinjohtajana aloittaneen Väänäsen ja alueteatterin hallituksen jäsenen, keskustalaisen kuntapoliitikon Hannu Ovaskaisen välillä. Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsen Ovaskainen nimitettiin syksyllä myös alueteatterin hallitukseen.

Hän joutui heti törmäyskurssille teatterilaisten kanssa huudeltuaan epäasiallisia Nätti-Jussi -esityksen ensi-illassa, julkisesti yleisön kuullen. Ovaskaisen sanotaan jatkaneen sen jälkeen samalla linjalla.

Teatterinjohtaja Kari Väänänen koki Ovaskaisen erityisesti häneen ja hallintojohtaja Sari Alataloon kohdistuneen parjauksen kunnianloukkauksena ja he tekivät poliitikosta rikosilmoituksen. Lisäksi teatterin työsuojeluvaltuutettu Jonne Kaaretkoski on tehnyt Ovaskaisesta työsuojeluilmoituksen.

– Ovaskaisen harjoittama mustamaalaus jatkuu koko vahvan persoonan voimalla myös kokousten ulkopuolella ja päälle tulevat henkilökohtaisuudet. Ei ihminen voi olla kusipylväs lopun ikäänsä, Kaaretkoski tiivisti Helsingin Sanomille.

Rovaniemen kaupunginhallitus antoi Hannu Ovaskaiselle vakavan huomautuksen epäasiallisesta käytöksestä teatterin esityksen aikana.

Taiteellinen jaos suunnittelee teatterin ohjelmistoa Väänästä tukeneen hallintojohtaja Sari Alatalon johdolla siihen saakka, kunnes uusi taiteellinen johtaja aloittaa työnsä.
Taiteellinen jaos suunnittelee teatterin ohjelmistoa hallintojohtaja Sari Alatalon johdolla siihen saakka, kunnes uusi taiteellinen johtaja aloittaa työnsä. (Kuva Petri Teppo)

Rovaniemen teatteri kokosi viime vuonna yli 30 000 katsojaa, suosituin esitys oli mainittu Nätti-Jussi. Teatteri on tehnyt maineikkaana näyttelijänäkin tunnetun Kari Väänäsen ohjauksessa 2000-luvun menestyneimmät esityksensä. Teatterin toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa.

– Olemme tehneet tutkimuksia työilmapiiristä. Työsuojelu- ja henkilöstökyselyn tulokset näyttävät hyviä tuloksia. Pitää muistaa myös, että meidän henkilökuntamme laati Hannu Ovaskaista koskevan epäluottamuslauseen kaupunginhallitukselle. Henkilökunnasta vetoomuksen allekirjoitti 38 henkilöä ja kaksi ei allekirjoittanut. Se kertoo yhtenäisestä näkemyksestä ja hyvästä yhteishengestä, Sari Alatalo totesi kuukausi sitten.

Hallintojohtaja Sari Alatalo ja Lapin alueteatteriyhdistyksen puheenjohtajana viime vuoden loppuun asti toiminut Maarit Airaksinen ovat olleet pettyneitä siihen, että Rovaniemen kaupunginhallitus ei käsitellyt Hannu Ovaskaista koskevaa erottamispyyntöä.

Väänänen oli valmis jatkamaan teatterin johdossa, jos Ovaskainen lähtee. Eilen pidetyssä kokouksessa Lapin Alueteatteriyhdistyksen hallitus uuden puheenjohtajansa Antti Väänäsen johdolla päätti kuitenkin myöntää Kari Väänäselle eron ja laittaa taiteellisen johtajan paikan hakuun avoimella haulla ja kutsumenettelyllä.

– En ole eläissäni ollut näin likaisessa sopassa mukana, Kari Väänänen kommentoi STT:lle ja kutsui episodia kuntademokratian irvikuvaksi.

Omasta mielestään Ovaskainen haluaa vain kehittää teatteria ja on siksi vaatinut henkilökunnalta työntekoa.

Tulevan taiteellisen johtajan on määrä aloittaa 1.8.2018 tai sopimuksen mukaan. Hallituksen päätöksellä Rovaniemen teatteriin perustetaan taiteellinen jaos, joka suunnittelee teatterin ohjelmistoa hallintojohtaja Sari Alatalon johdolla siihen saakka, kunnes uusi taiteellinen johtaja aloittaa työnsä.

Kommentoi Facebookissa