Tanskan prinssi Henrik on kuollut – kritisoi usein asemaansa kuningattaren varjossa

Prinssi Henrik koki jääneensä puolisonsa kuningatar Margareetan taustalle epätasa-arvoisesti.

Prinssi Henrik koki jääneensä puolisonsa kuningatar Margareetan taustalle epätasa-arvoisesti. (Kuva AOP)

Prinssi Henrik oli siirretty sairaalasta toivomuksensa mukaisesti Fredensborgin linnaan.

KUNINKAALLISET Tanskan hovi vahvistaa, että kuningatar Margareetan puoliso prinssi Henrik kuoli myöhään eilisiltana kello 23.18 Fredensborgin linnassa. Läsnä olivat kuningattaren lisäksi heidän poikansa, kruununprinssi Frederik sekä prinssi Joachim.

Prinssi Henrik oli kuollessaan 83-vuotias, ja hänen keuhkostaan oli löydetty kasvain. Tammikuun lopulla hän joutui sairaalahoitoon kesken Egyptiin suuntautuneen lomamatkan, ja viime viikonloppuna hänet siirrettiin Fredensborgin linnaan. Prinssi Henrikin tila oli heikentynyt ja hän halusi kuolla kotona.

Prinssi Henrik oli syntyjään ranskalainen diplomaatti kreivi Henri Marie Jean André de Lobarde de Monpezat. Avioiduttuaan prinsessa Margareetan kanssa vuonna 1967 hänestä tuli prinssi Henrik, mutta kritisoi usein sitä, että hänestä ei tullut Margareetan kruunajaisten yhteydessä kuningasta.

Viime elokuussa prinssi Henrik jopa ilmoitti, ettei halunnut tulla haudatuksi kuningattaren viereen, koska häntä ei katsottu tasavertaiseksi. Osasyy kriittisiin kommentteihin saattaa olla dementiassa, jota hänen kerrottiin sairastaneen loppuvuosinaan.

Toisaalta prinssi Henrik oli myös tanskalaisten keskuudessa erittäin pidetty, hän oli opetellut nopeasti tanskan kielen. Prinssi Henrik hallitsi tanskan ja äidinkielensä ranskan lisäksi myös kiinan sekä vietnamin kielen asuttuaan nuorena Kaukoidässä.

Kommentoi Facebookissa