Hallintarekisterilain avulla ”kissayhtiökin” voi olla omistaja – salaajaa ei edes tiedetä suomalaiseksi

Hallituksen esittämää hallintarekisterilakia käsitellään uudelleen ensi tiistaina, jolloin omistuksen piilottaminen saattaa saada kolmannen hallituspuolueen rivit taas rakoilemaan.

Hallituksen esittämää hallintarekisterilakia käsitellään uudelleen ensi tiistaina, jolloin omistuksen piilottaminen saattaa saada kolmannen hallituspuolueen rivit taas rakoilemaan. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/Laura Kotila ja Fotolia)

Kun hallituspuolueiden kansanedustajat lähtivät nukkumaan, lain käsittely siirtyi viikon.

HALLINTAREKISTERI Kohuttu hallintarekisterilaki on kohdannut lisää yllättäviä käänteitä sen jälkeen, kun Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi arvo-osuusjärjestelmästä ja selvitystoiminnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi vedettiin perussuomalaisten pyynnöstä pois eduskuntakäsittelystä. Nyt käsittelyä on siirretty edelleen.

Puolueen poliisikansanedustajille ei riittänyt valtiovarainministeriön esitys 30 prosentin lähdeverosta. Sopu syntyi hetkellisesti, kun tilalle vaihdettiin tuntemattomalta suomalaiselta osakkeenomistajalta osingosta pidätettävä 50 prosentin ennakonpidätys.

Laki mahdollistaisi siis sen, että osakkeiden omistajaksi merkitään ulkomaisen hallintarekisterin ylläpitäjä, esimerkiksi pankki, todellisen omistajan asemasta. Jos suomalainen yhtiö – pörssiyhtiö tai tavallinen listaamaton yhtiö – tulevaisuudessa laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, myös suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Päivän Lehden artikkelin voit lukea tästä.

Veroprosentin vaihtokaupalla on pieni merkitys verotulojen keräämisessä, mutta omistuksen läpinäkyvyyttä se ei lisää lainkaan. Paljon suurempia ongelmia ovat korruptio, rahanpesu ja esimerkiksi poliitikkojen salattu omistus yrityksissä, jotka tulevat jakamaan sote-uudistuksessa syntyvät miljardimarkkinat. Asiasta voit lukea tästä.

Ulkomaiset välittäjät ovat jo Suomessa

Verotusneuvos ja harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen pitää ehkä ongelmallisimpana asiana sitä, että hallitus on nyt mahdollistamassa aivan tavallisten suomalaisyhtiöiden omistuksen salaamisen. Sitä ei vaadi mikään EU-lainsäädännön yhteensovittaminen, asialle ei ole mitään muuta syytä kuin yhtiön todellisen omistajan piilottaminen julkisuudelta.

Suomalaisen ei tarvitse välttämättä edes matkustaa ulkomaille omistamista varten. Suomessa toimii jo nyt kymmeniä ulkomaisia etävälittäjiä, joista suurimpia Helsingin pörssissä ovat olleet Deutsche Bank, Credit Suisse ja Merrill Lynch, amerikkalaispankit esimerkiksi lontoolaistoimistojensa kautta.

Moraalista muistettakoon, USA:n oikeusministeriö karhusi Deutsche Bankilta miljardeja kyseenalaisista asuntolainajärjestelyistä, Credit Suisse maksoi puoli miljardia Iranin pakotteista luistamisesta ja Merryll Lynch tippui Bank of American syliin skandaalinkäryisen finanssikriisin jälkeen vajaat kymmenen vuotta sitten.

Kotimaista välittäjistä suurin on Nordea, mistä mieleen nousevat puolestaan Luxemburg sekä Panama-paperit, joissa hallituksen puheenjohtajaksi kelpasi kuollutkin henkilö. Helsingin pörssin noin 70 välittäjästä yli 60 prosenttia on ulkomaisia etävälittäjiä, joita hallintarekisterilain uudistus hyödyttäisi.

Verotusneuvos Markku Hirvonen on kommentoinut Yleisradiolle lakiuudistuksen ongelmia, joista yksi merkittävimmistä on sote-uudistuksen sekä tavallisen yhtiön omistuksen salaamisen yhteys.
Verotusneuvos Markku Hirvonen on kommentoinut Yleisradiolle lakiuudistuksen ongelmia, joista yksi merkittävimmistä on sote-uudistuksen sekä tavallisen yhtiön omistuksen salaamisen yhteys. (Kuva Yle)

Osingot voi muuttaa myyntivoitoiksi

Verohallinnossa sekä Finnwatchin tutkijana työskennellyt KTM Lauri Finér toimii myös sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän veropoliittisena asiantuntijana. Yhdessä SDP:n verovastaavan Timo Harakan kanssa he ovat listanneet ongelmat muun muassa hallintarekisterin sakkoverossa.

Sakkovero ei koskisi osakkaiden myyntivoittoja. Käytännössä osakas voi myydä tai vuokrata osakkeet juuri ennen osingonmaksua, jolloin tulot muuttuvat myyntivoitoiksi osinkojen sijaan. Verotustiedot ovat salaisia, ja Verohallitus saa tiedot vasta seuraavana vuonna osingonmaksusta.

Omistusten läpinäkyvyys edellyttää ajantasaista tietoa. Hallitus on vakuuttanut, että sakkovero koskisi vain suomalaisia salattuja osingonsaajia. Mutta kuinka osingonmaksaja voi tietää, että saaja on Suomesta jos häntä ei ole tunnistettu?

– Yhtä hyvin voisi pyytää sokeaa valitsemaan pimeässä kahdesta kissasta sen, jolla ei ole raitoja, kirjoittajat kritisoivat.

Itse asiassa vertaus kissaan ei ole kaikessa kummallisuudessaan kovinkaan kaukana todellisuudesta.

Paratiisiyhtiön perustaminen on helppoa

Markku Hirvonen oli aikoinaan kokoamassa eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisua Suomen kansainvälistyvä harmaa talous, yli 700-sivuista katsausta.

Suomalaisten käyttämien etävälittäjien toimesta verotuksen ulkopuolelle jääneitä, Helsingin pörssissä käydyistä kaupoista saatuja luovutusvoittoja oli pelkästään jo vuonna 2008 noin 410 miljoonaa euroa.

Laskelmat koskivat kaiken lisäksi vain luonnollisia henkilöitä, yritysten arvopaperikauppojen ilmoittamatta jääneitä tuloja ei ollut edes mahdollista arvioida. Jos suomalainen haluaa salata omistuksensa perustamalla yhtiön ulkomaille, se on lapsellisen helppoa. Ei tarvita edes pahamaineisia veroparatiisisaaria.

USA:n Delawaren osavaltiossa on 950 000 asukasta, mutta yli miljoona yhtiötä. Yhdessä korttelissa voi majapaikkaansa pitää 200 000 postilaatikkoyhtiötä. Siellä ei vaadita tietoa yhtiön todellisista edunsaajista tai veroa osavaltion ulkopuolelta tulevista tuloista.

Fusion-sivuston toimittaja Natasha Del Toro perusti Delawareen yhtiön satiirisesti ”kissalleen”. Ei kissa tietysti todellisuudessa omistajavaltaa käytä, mutta tarkoitus oli osoittaa yhtiön perustamisen helppous. Se onnistui luottokortin avulla viidessä minuutissa ja maksoi 249 dollaria.

Delawaren osavaltiosta voi löytää mitä vain, vaikka itselleen veroparatiisiyhtiön.
Delawaren osavaltiosta voi löytää mitä vain, vaikka itselleen veroparatiisiyhtiön. (Kuva Fotolia)

Näin yksinkertaisesti piilotat omistuksesi

Otetaan kuvitteellinen sote-uudistuksen sisäpiiriläinen, suomalainen Pekka Päättäjä, joka pystyy ohjailemaan maakunnallisia terveysmiljoonia. Hän perustaa Delawareen Last Loghouse -nimisen yhtiön, joka puolestaan perustaa Alankomaihin yhtiön nimeltä Flying Dutchman.

Kumpikaan ei ole pörssiyhtiö, vaan yhden miehen sijoitusyhtiö. Flying Dutchman ostaa esimerkiksi luxemburgilaisen hallintarekisterin kautta Maakuntien Terveyspalvelut Oy:n. Pekka Päättäjä tietää sisäpiiriläisenä yhtiön saavan alueen terveyspalvelut hoidettavakseen, terveysbisnes tahkoaa rahaa, joka lähtee esimerkiksi osinkona omistajayhtiölle.

Verottaja saa Luxemburgista ehkä tiedon, että Maakuntien Terveyspalveluiden omistaja tulee EU-maa Alankomaista. Hyvällä onnella hollantilaiset vielä kertovat, että sijoitusyhtiön omistaja on amerikkalainen. Mutta Suomen verottajalle ei päädy tieto, että jäljet johtavat lopulta suomalaiseen Pekka Päättäjään. Eikä sitä tiedä media, poliisi, eikä suomalainen veronmaksaja.

”Kissayhtiön” käyttäminen ei ole edes rangaistavaa. Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan lakia rangaistusluonteisista seuraamuksista, jota työtä valtiovarainministeriön on tarkoitus hyödyntää. Mutta työryhmän toimikausi päättyy vasta yli vuoden kuluttua, elokuun 2018 lopussa.

”Kaikki viranomaiset vastustavat lakia”

Pois vedetty hallintarekisterilaki ilmestyi eilen taas eduskuntakäsittelyyn. Keskustelu siitä yritettiin käydä myöhään illalla, rankan sote-keskustelun jälkeen, piilossa suurelta julkisuudelta.

Lähellä iltakymmentä oppositio esitti asian käsittelyn keskeyttämistä, ja koska suurin osa hallituksen edustajista oli jo lähtenyt kotiin, esitys voitti äänin 30–7. Hallintarekisteriä käsitellään paremmassa päivänvalossa ensi viikon tiistaina.

Perussuomalaisten poliisikapina kytee edelleen. Veera Ruoho vihjaa Iltalehdelle äänestävänsä ehkä mahdollisesta puolueen asettamasta rangaistuksesta huolimatta lakia vastaan, koska ”poliiseina kuollaan, ei poliitikkoina”.

– Kaikki viranomaiset vastustavat tätä lakia. Voi kysyä, että minkä takia, Tom Packalén sanoo.

– Jokainen voi itse päätellä, ketkä tästä hyötyvät, Mika Raatikainen kuittaa.

Yksi aukko on tukittu, kymmenen jäi heidän mukaansa auki. Ulkomaisen hallintarekisteriomistuksen sallimisella jopa tavalliselle yhtiölle ei ole mitään muuta merkitystä, kuin omistuksen salaaminen.

Pääministeri Juha Sipilä tietää sen, valtiovarainministeri Petteri Orpo tietää sen, ja ehkä vielä joskus talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen ymmärtää sen.

Sitä odotellessa oheisella videolla teille kaikille ohjeet, kuinka kissayhtiön voi perustaa.

  • Videolla: ”How to start an anonymous shell company for your cat: Dirty Little Secrets”

Kommentoi Facebookissa