Hallituksen epäluottamuksesta äänestettiin – odotettu lopputulos

Entisellä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla on nyt edessä uusia luottamustoimia.

Entisellä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla on nyt edessä uusia luottamustoimia. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Sakari Piippo)

Valtioneuvosto nauttii eduskunnan luottamusta sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa.

EDUSKUNTA Eduskunta keskusteli eilen välikysymyksestä ja tänään äänestettiin hallituksen luottamuksesta. Kysymys oli erityisesti sote-uudistuksesta ja sen valinnanvapauslakiin liittyvistä kohdista, joihin ei hallituksen keskuudessakaan ole aikaisemmin ollut yksimielisiä kantoja.

Nyt hallitus on linjannut, että hitaimmat maakunnat saavat erittäin painavista syistä lisäajan sote-palveluiden valinnanvapauden ottamiseen käyttöön. Hallituksen avauspuheenvuoron käyttäneen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan vaiheistuksella halutaan varmistaa, että suomalaiset pk-yritykset ja maakunnat pääsevät mukaan tuottamaan sote-palveluita.

Rehulan mukaan osa maakunnista aloittaisi puoli vuotta etuajassa ja osa puoli vuotta jäljessä. Valinnanvapauslain on määrä tulla voimaan 1.1.2019. Neuvolat voisivat jatkossa toimia sote-keskuksessa tai maakunnan omassa liikelaitoksessa. Suurten terveysjättien verotulojen pitämistä Suomessa ”pyritään” ohjaamaan bonuksilla ja sanktioilla.

Oppositiolle selvitykset eivät kelvanneet. Välikysymyksen olivat allekirjoittaneet kaikki oppositiopuolueet yhdessä. Hallituksella on kuitenkin enemmistö eduskunnassa, ja kun poissa luottamusäänestyksestä oli 32 kansanedustajaa, luottamuksen puolesta äänesti 104 kansanedustajaa ja sitä vastaan 63 henkilöä.

Kommentoi Facebookissa