Hallitus ei hajonnutkaan vaan perussuomalaiset – Soini pelasti Sipilän

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä yrittävät sovittaa uudelleen yhteen sotea, valinnanvapautta ja maakuntamallia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä yrittävät sovittaa uudelleen yhteen sotea, valinnanvapautta ja maakuntamallia. (Kuva Kari Kallonen)

Suurin osa perussuomalaisten kansanedustajista muodostaa uuden eduskuntaryhmän.

HALLITUSKRIISI Pääministeri Juha Sipilän oli määrä jättää tänään klo 15 hallituksen eroilmoitus tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Sipilä oli jo ehtinyt lentää Turkuun, sillä presidentti on kesäasunnollaan Kultarannassa Naantalissa. Hieman ennen määränpäätä pääministeri soitti presidentille ja peruutti tapaamisen.

Vaiherikkaassa päivässä vain alle kahta tuntia aikaisemmin perussuomalaisista oli irtautunut 20 hengen ryhmä, jonka henkilömäärä kasvoi vielä päivän mittaan. Uusi vaihtoehto -työnimeä kantavan ryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Simon Elo. Elo lähetti Sipilälle ryhmän perustamispaperit ja todisti osallisten lukumäärän.

Kun vielä edellisenä iltana todennäköisimmältä hallitusvaihtoehdolta näytti RKP:n ja kristillisdemokraattien ottaminen mukaan hallitusneuvotteluihin, muuttui tilanne nyt täysin. RKP:n ja KD:n avulla hallituksella olisi ollut takanaan äärimmäisen niukka enemmistö eli 101 kansanedustajaa. Uusi ryhmä on eduskunnan neljänneksi suurin ryhmittymä.

Keskustalla on kansanedustajia 49, kokoomuksella 37. Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa edustajia saattaa olla koossa jopa 108. Simon Elo on todennut, että ryhmään ei tulla ”kuin hollitupaan” vaan kaikki hakemukset käsitellään ensin. Perussuomalaisista myös lähdössä olevat Arja Juvonen ja Veera Ruoho eivät ole ryhmän jäseniä.

Mukana ovat Elon lisäksi muun muassa kaikki perussuomalaiset ministerit Timo Soinin johdolla. Kun kaikki ministerit jatkavat ja ryhmä on sitoutunut hallitusohjelmaan, ei hallituksen eroa eikä presidentin mielipidettä enää tarvita.

Muutoksia saattaa syntyä ainoastaan pääministerin varamiehen henkilöön. Hän on tähän asti ollut Timo Soini, mutta virka siirtynee kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle. Eduskunnan puhemiehenä toimii perussuomalaisten Maria Lohela, mutta hänen otaksutaan säilyttävän paikkansa voimasuhteiden muutoksista huolimatta.

Erilaisia neuvotteluja varmasti käydään, mutta hallituskumppanit antanevat arvoa sille, että Soini käytännössä pelasti Sipilän hallituksen. Eduskuntaryhmät käsittelevät vielä asiaa.

Timo Soini oli perustamassa perussuomalaisia, politiikan konkari osoitti hallitsevansa edelleen poliittisen pelin.
Timo Soini oli perustamassa perussuomalaisia, politiikan konkari osoitti hallitsevansa edelleen poliittisen pelin. (Kuva AOP)

Tilanne tuli yllätyksenä myös perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle. Vielä viikonvaihteessa hän oli voittaja, joka miehitti koko puolueen puheenjohtajiston omilla kannattajillaan. Timo Soini oli työnsä tehnyt, Halla-aho toivoi Soinin eroavan myös ministerin tehtävästä.

Halla-ahon voitosta tuli Pyrrhoksen voitto, kun Soinilla olikin yllättävän suuri tuki tehtäväänsä presidenttiä myöten. Päivän Lehden artikkelin asiasta voit lukea tästä. Hallituskumppanit hylkäsivät Halla-ahon perussuomalaiset, nyt liittolaisena ovat soinilaiset.

– Minulla on taipumus luottaa ihmisiin. Loikkarin ottaa ohraleipä. Jätän heidät omaan arvoonsa, Halla-aho kommentoi kitkerästi.

Uuden ryhmän varapuheenjohtajina toimivat Tiina Elovaara ja Kike Elomaa. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on jatkamassa perussuomalaisissa.

Vielä muutama viikko sitten Timo Soini vakuutti, ettei jätä puoluetta. Myös uuden ryhmän puheenjohtaja Simon Elo totesi, että ratkaisu todennäköisesti tuhoaa heidän poliittisen uransa. Nimilistassa kiinnitti aluksi huomiota, että siitä puuttuivat niin sanotut poliisikansanedustajat. Myöhemmin kuitenkin Veera Ruoho ilmoitti halustaan liittyä joukkoon. Sen lisäksi myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi erosi tehtävästään ja harkitsee jatkoaan.

Perussuomalaisten jäljelle jäävä ryhmä saa pitää kauden loppuun asti puolueen kaikki puoluetuet kansanedustajien määrän vähenemisestä huolimatta. Tämän varmistaa hallituskauden alussa säädetty Lex Soini, joka näin osui politiikan konkarin omaan nilkkaan.

Uuden ryhmän pesäeroa halla-aholaisiin on sekä kiitetty että moitittu. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi STT:lle, että koko hallituskriisi vaikutti kuin etukäteen kirjoitetulta näytelmältä.

  • Päivän Lehti päivittää tarvittaessa ryhmän kokoonpanoa

Uusi vaihtoehto -ryhmä

Simon Elo
Kike Elomaa
Tiina Elovaara
Reijo Hongisto
Ari Jalonen
Kimmo Kivelä
Kari Kulmala
Jari Lindström
Maria Lohela
Anne Louhelainen
Pirkko Mattila
Lea Mäkipää
Hanna Mäntylä
Martti Mölsä
Jussi Niinistö
Pentti Oinonen
Veera Ruoho*
Vesa-Matti Saarakkala
Timo Soini
Sampo Terho
Kaj Turunen

* ei vielä ryhmän jäsen

Kommentoi Facebookissa