Hallitus keskusteli seksuaalirikollisuudesta ja turvapaikanhakijoista – palautuksia Irakin kanssa on tehostettava

Hallitukselle esitettiin tilannekatsaus lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta.

Hallitukselle esitettiin tilannekatsaus lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Ministerit kokoontuivat neuvotteluun käsittelemään lapsiin kohdistuvaa seksuaalirikollisuutta.

SEKSUAALIRIKOKSET Hallitus sai neuvottelussaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen tilannekatsauksen lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikollisuudesta sekä Oulun ja Helsingin tapauksista.

Ongelma on laaja, ja erityisesti lapsia ja nuoria lähestytään netissä entistä enemmän. Poliisin on panostettava erityisesti nettipoliisitoimintaan. Nettiin tavalla tai toisella liittyvä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on laaja ilmiö, josta poliisin tietoon tulee vain pieni osa.

Ennaltaehkäiseviä toimia valmistelee erikseen kolmen kansliapäällikön työryhmä koulun, nuorisotyön ja sosiaalitoimen osalta. Kansliapäälliköt ovat sisäministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä ministeri Kai Mykkäsen johdolla vastaa toimenpidekokonaisuudesta. Tavoitteena on kokonaisuuden valmistuminen helmikuun puoliväliin mennessä.

Hallitus kävi myös läpi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden tilannetta. Erityisesti Irakin kanssa palautuksia on tehostettava. Tässä Suomi kääntyy EU:n komission puoleen ja käy jatkossa myös neuvotteluja samankaltaisessa tilanteessa olevien maiden kanssa.

Ulkoministeriö käy läpi kansainväliset sopimukset, ja selvittää, voitaisiinko niitä muuttamalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin.

Lue myös: Oikeusministeri Antti Häkkänen – ”Rangaistusten kiristyksiä on jo viety eteenpäin”

Kommentoi Facebookissa