Hallitusneuvotteluihin osallistuu reilusti yli 200 henkilöä – myös työmarkkinajärjestöjä jo kuultu

Neuvotteluissa mukana olevat puolueet olivat Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Neuvotteluissa mukana olevat puolueet olivat Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitustunnustelija Antti Rinne sanoo, että lobbareilla ei olisi vapaata pääsyä neuvotteluihin.

HALLITUSNEUVOTTELUT Hallitusneuvottelut ovat jatkuneet niin sanotuissa ilmiöpöydissä eli neuvotteluryhmissä Säätytalossa ja muissa valtioneuvoston kiinteistöissä. Sitra, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö ovat kehittäneet ilmiöpohjaisen työtavan, jonka tarkoituksena on käsitellä sellaisia kysymyksiä, jotka ylittävät ministeriöiden hallinnonalojen rajat.

Neuvotteluissa mukana olevat puolueet ovat Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puheenjohtajat, puoluesihteerit sekä puolueiden asiantuntijat, kaikkiaan neuvottelijoita eri työryhmissä on reilusti yli 200 henkilöä.

Hallitustunnustelija Antti Rinne on sanonut, että lobbareilla ei olisi vapaata pääsyä Säätytalon hallitusneuvotteluihin vaan heidät kutsuttaisiin erikseen. Neuvotteluissa on kuultu jo esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajia.

Kuitenkin erityisesti SDP:n Antti Lindtmanin johtama työryhmä ”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” on työmarkkinaosapuolten jyvittämä. Ryhmässä ovat mukana SAK:sta johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen ja Anu Tuija-Lehto sekä JHL:n Teija Asara-Laaksonen, sihteerinä toimii Sivistystyönantajien asiantuntija Jussi-Pekka Rode. Ryhmä pohtii työelämän kehittämistä, perhevapaita ja palkkatasa-arvoa.

Ryhmien vetäjistä voi uumoilla jotain tulevista hallituskuvioista. Työryhmää ”Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi” johtaa Sanna Marin (sd.) ja sen alaryhmää ”AsuntopolitiikkaTiina Elo (vihr.). Työryhmän ”Suomi kokoaan suurempi maailmalla” puheenjohtaja on Antti Kaikkonen (kesk.) ja alaryhmää ”Eurooppa-politiikka” vetää Olli-Poika Parviainen (vihr.).

Turvallinen oikeusvaltio Suomi” -työryhmän puheenjohtaja on Markus Lohi (kesk.), alaryhmien ”Oikeusvaltion kehittäminenDan Koivulaakso (vas.) ja ”PuolustuspolitiikkaOle Norrback (rkp).

Työryhmää ”Elinvoimainen Suomi” johtaa Ville Skinnari (sd.) ja alaryhmää ”Liikenneverkon kehittäminen ja ylläpitäminenMerja Kyllönen (vas.), entinen liikenneministeri. Nykyinen maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) on puheenjohtajana alaryhmässä ”Maatalous”.

Kestävän talouden Suomi” -työryhmän puheenjohtajana toimii Lauri Ihalainen (sd.) ja ”Veropolitiikka”-alaryhmän Timo Harakka (sd.). Työryhmän ”Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi” puheenjohtaja on Krista Kiuru (sd.), alaryhmien ”Sosiaaliturvan uudistaminenTarja Filatov (sd.) ja ”SoteAnu Vehviläinen (kesk.).

Puheenjohtaja ”Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi” -ryhmässä on Hanna Kosonen (kesk.) ja alaryhmässä ”Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasiat” joko Mari Holopainen tai Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Työryhmien lisäksi poliittiseen asiantuntijaryhmän kuuluu vielä liki 30 jäsentä.

  • Katso kaikki työryhmien jäsenet tästä

Lue myös: Antti Rinne valitsi hallitusneuvotteluihin keskustan – puolueen kynnyskysymyksenä oli 18 maakuntaa

Kommentoi Facebookissa