Hämmentävä lääkepula apteekeissa – vakavimmat puutteet syöpälääkkeissä ja insuliinissa

Kaikille puuttuville lääkkeille ei esimerkiksi ole tarjolla vastaavaa vaihtokelpoista valmistetta.

Kaikille puuttuville lääkkeille ei esimerkiksi ole tarjolla vastaavaa vaihtokelpoista valmistetta. (Kuva Fotolia)

Fimea valvoo aktiivisesti lääketukkuri Oriolan takkuilevaa lääketoimitustilannetta.

LÄÄKKEET Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kävi eilen tarkastamassa tilanteen suomalaisessa lääkkeiden vähittäis- ja tukkukauppaa harjoittavassa pörssiyhtiö Oriolassa.

Oriolalla on ollut vaikeuksia toimittaa lääkkeitä apteekeille. Apteekkariliiton tietojen mukaan ongelma näkyy merkittävästi noin 70 prosentissa apteekkeja. Tilattuja lääkkeitä ei ole saatu toimitettu joihinkin apteekkeihin lähes ollenkaan – sen sijaan apteekeille on saatettu toimittaa tuotteita, joita ei ole tilattu.

Oriola on priorisoinut toimituksissaan lääkkeet maanantaista lähtien, ja toimitustilanne on parantunut päivittäin. Fimean saamien tietojen mukaan ongelmien laajuus on vaihdellut eri puolilla Suomea. Alkuviikosta toimitusongelmat ovat olleet laajimpia Varsinais- ja Pohjois-Suomen alueilla. Tilanteen korjaantuminen tulee näkymään apteekeissa viiveellä.

HUS on ilmoittanut, että jos Oriola ei pian saa lääketoimituksiaan toimimaan, potilasturvallisuus voi vaarantua. Vakavimmat puutteet koskevat muun muassa syöpälääkkeitä ja insuliineja. Insuliinia apteekit ovat pystyneet lainaamaan toistensa varastoista. Kaikille puuttuville lääkkeille ei kuitenkaan esimerkiksi ole tarjolla vastaavaa vaihtokelpoista valmistetta.

Oriolaa on edellytetty viipymättä parantamaan asiakastiedotusta tilanteesta. Lisäksi Oriolaa on kehotettu varmistamaan kiireelliset lääketoimitukset hätätoimituksina ja ohjeistamaan näihin liittyvät käytännöt selkeästi apteekeille. Oriolan tulee myös varmistaa asiakaspalvelunsa parempi toimivuus tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Oriolan arvion mukaan ongelmat lääketoimituksissa helpottuvat loppuviikosta. Lääkejakeluongelmat johtuvat uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä, jonka käyttöönotto on hidastanut lääkkeiden toimitusprosesseja.

Kommentoi Facebookissa