YDINVOIMALAITOS Fennovoima on päättänyt Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen Venäjän valtiollisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa. Syynä on Rosatomin tytäryhtiö RAOS Projectin merkittävät viivästykset ja kyvyttömyys toteuttaa Hanhikivi 1 -hanke.
Fennovoiman mukaan viime vuosien aikana toimittajan merkittävät viivästykset ovat jatkuneet ja kasvaneet. Sota Ukrainassa on pahentanut hankkeen riskejä, joita RAOS Project ei ole kyennyt ehkäisemään.
Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että yhteistyö RAOS Projectin kanssa on päättynyt välittömin vaikutuksin, ja sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät.
– Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta. Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht.
Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen oli määrä tuottaa valmistuttuaan noin kymmenyksen Suomen sähköstä. Rosatom omistaa Fennovoimasta yli kolmanneksen Raos Voima -tytäryhtiönsä kautta. Loput omistuksesta on kotimaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä, jonka suurin omistus on Outokummulla ja loppu puolestaan jakautuu useille yrityksille sekä kunnallisille energia-alan toimijoille.
– Laitostoimituksen päättämistä RAOS Projectin kanssa ei ole tehty kevyin perustein. Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi, sanoo puolestaan Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä.
Fennovoima jätti kesällä 2015 valtioneuvostolle rakentamislupahakemuksen uuden ydinvoimalaitoksen rakentamiseksi Pyhäjoen Hanhikiven niemelle. Sen jälkeen laitoshankkeessa ja siihen vaikuttavissa reunaehdoissa on tapahtunut olennaisia muutoksia. Työ- ja elinkeinoministeriö kommentoi myös uutta tilannetta.
– Työ- ja elinkeinoministeriö näkee perusteltuna ja johdonmukaisena sen, miten omistajat ovat nyt toimineet laitostoimitussopimuksen suhteen. Sopimuksen terminointi on ymmärrettävä toimenpide tässä tilanteessa.
Vielä vuosi sitten Fennovoimassa arvioitiin, että se voisi saada rakentamisluvan kesään 2022 mennessä ja että rakentaminen alkaisi kesällä 2023. Laitoksen kaupallinen käyttö alkaisi näin vuonna 2029. Aiemmin ilmoitetun 6,5–7 miljardin euron kokonaisinvestointikustannusten arvioitiin nousevan 7–7,5 miljardiin euroon.
Fennovoiman edustajat eivät halua spekuloida sillä, onko Pyhäjoelle mahdollista nousta ydinvoimala jonkun toisen tahon yhteishankkeena.
Kommentoi Facebookissa