Olkiluoto 3 ydinvoimala kytkettiin kantaverkkoon ongelmitta – toimintaa testataan muutamia kuukausia ennen kaupallista käyttöä

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009.

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009. (Kuva TVO)

Kytkemisen jälkeen Olkiluoto 3:lla tuotettu sähkö voidaan siirtää kantaverkon kautta sähkön kuluttajille.

OLKILUOTO Olkiluoto 3 kytkettiin kantaverkkoon 12.3. klo 12.01. Kytkemisen jälkeen Olkiluoto 3:lla tuotettu sähkö voidaan siirtää kantaverkon kautta sähkön kuluttajille.

Fingridissä on valmistauduttu huolellisesti maailman suurimpiin voimalaitoksiin kuuluvan Olkiluoto 3:n verkkoon liittämiseen. Käyttöönotosta vastaavan vanhemman asiantuntija Minna Laasonen mukaan kantaverkkoon liittäminen sujui ongelmitta ja ennakkosuunnitelmien mukaan.

Kantaverkkoon kytkeminen tarkoittaa sitä, että Olkiluoto 3:n valvomo tahdisti laitoksen kantaverkkoon katkaisijalla. Käyttöönottoa edelsi yhteydenpito Olkiluoto 3:n valvomon ja Fingridin kantaverkkokeskuksen kanssa. Fingridin kantaverkkokeskuksessa tahdistumista seurattiin mielenkiinnolla.

– Pyrimme varmistamaan omalta osaltamme, että käyttöönottovaihe saadaan vietyä suunnitellusti läpi siten, että tehtävät testit vaikuttavat mahdollisimman vähän muuhun sähköverkkoon, painottaa Laasonen

Onnistuneen ydinvoimalaitoksen kantaverkkoon kytkemisen jälkeen laitoksen toimintaa testataan muutamia kuukausia ennen kaupallista käyttöä. Käyttöönottovaiheessa Teollisuuden Voima ja Olkiluoto 3:n laitostoimittaja testaavat voimalaitosta ja varmistavat sen vakaan ja luotettavan toiminnan eri tilanteissa.

Myös Fingrid järjestelmävastaavana varmistaa käyttöönottovaiheessa, että Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut tekniset ja toiminnalliset vaatimukset. Sähköntuotannon tehoa nostetaan käyttöönoton aikana asteittain ja ydinvoimalan ja kantaverkon välistä toimivuutta testataan suunnitelmallisesti.

Lue myös: Historiallinen hetki koitti viimein – Olkiluoto 3 -laitosyksikkö on käynnistetty aamuyöllä

Faktalaatikko

Olkiluoto 3 lisää Suomen energiaomavaraisuutta, tuo lisää tehoa talven pakkasille ja lisää inertiaa pohjoismaiseen sähköjärjestelmään.

Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin teholtaan Suomen ja Pohjoismaiden suurin voimalaitos.

Kansainvälisessä vertailussa Olkiluoto 3 on maailman kolmanneksi suurin voimalaitos Kiinan Taishan 1 ja Taishan 2 (1 660 MW) voimalaitosten jälkeen.

Olkiluoto 3 tuottaa keskimäärin 15 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä

Kaikki kolme Olkiluodon voimalaitosta tuottavat kolmasosan Suomen sähköstä.

Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa tämän hetkisen aikataulun mukaan heinäkuussa 2022.

Kommentoi Facebookissa