Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä kaikki maalaavat – ”Kukaan ei voi tietää miltä tuntuu, jos ei kokeile”

Helene Schjerfbeck: Mustataustainen omakuva (1915), osa. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hallonblad.

Helene Schjerfbeck: Mustataustainen omakuva (1915), osa. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Hallonblad. (Kuva Kansallisgalleria/ Hannu Aaltonen)

Suuressa Maalaustapahtumassa jokainen voi maalata, piirtää tai tehdä yhteistaideteoksen.

KUVATAITEEN PÄIVÄ Taidemaalari Helene Schjerfbeckin (1862-1946) syntymäpäivä 10.7. on nimetty Kuvataiteen päiväksi. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2011 lähtien.

Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry SAy järjestää valtakunnallisen Suuren Maalaustapahtuman kahdeksannen kerran Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi. Kuvataiteen päivää suositellaan myös liputuspäiväksi.

Suuressa Maalaustapahtumassa jokainen voi maalata, piirtää tai tehdä yhteistaideteoksen, tekniikka on vapaa. Tapahtumiin voi ottaa osaa yksin, yhdessä, ryhmässä, seurassa. Eri paikkakunnilla ympäri Suomea järjestetään yhteisiä ilmaisia tapahtumia, joihin on helppo osallistua.

Päivän päätapahtuma on Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Mikäli sinulla ei ole maalausvälineitä omasta takaa, saat paperia ja värejä myös Oodista. Päivän kuluessa kootaan kaikkien osallistujien työt pop up -näyttelyyn. Maalaustapahtuman näkymiä maakunnista julkaistaan Oodin screenillä. Nimekkäät taiteilijat esittelevät maalaustapaansa Maijansalissa ja lapsitaiteilijoille on oma nurkkaus.

Helene Shjerfbeck, Kehtolaulu, öljy kankaalle, 1893. Lauri ja Lasse Reitzin säätiö. Teos on esillä Einar Ilmonin näyttelyssä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.
Helene Shjerfbeck, Kehtolaulu, öljy kankaalle, 1893. Lauri ja Lasse Reitzin säätiö. Teos on esillä Einar Ilmonin näyttelyssä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. (Kuva Jussi Koivunen)

Kangasalla Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kaikki maalaavat! -maalaustapahtumassa maalataan puolestaan ulkona Ukkijärven rannalla ja Lepokodin tuntumassa klo 13 alkaen. Tapahtuma on suunnattu kaikille, eikä osallistuminen vaadi ennakkotaitoja ja kuvataiteen harrastuneisuutta. Sadesään sattuessa maalataan sisätiloissa, mukana maalaamassa ja ohjaamassa on opettaja Laura Uimonen.

– Kukaan ei voi tietää miltä tuntuu maalata, jos ei kokeile. Siksi kannattaa uskaltautua kokeilemaan! Opettajan tehtävä on innostaa ihmisiä ja ohjata välineiden käyttämisessä. Jokainen kyllä osaa maalata, kannustaa luontokartoittaja ja akvarellimaalauksen opettaja Laura Uimonen.

Kaikki maalaavat! -tapahtumaan pyydetään ottamaan mukaan akvarellilehtiön, maalauspohjan, maalarinteippiä, siveltimiä, vesiastiat ja akvarellivärit sekä istuinalustan ja eväät.

Lue myös: Maamme arvostetuin naistaidemaalari – Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä on myös Suomen kuvataiteen päivä

Kommentoi Facebookissa