Helmarit ei lähde suosikkina EM-kisoihin – yksikin piste olisi yllätys

Helmarit pelasi heinäkuussa 2022 EM-lopputurnauksessa Englannissa. (Kuva Palloliitto)

Suomi pelaa avausottelunsa jalkapallon EM-kisoissa perjantaina Espanjaa vastaan. Ottelu alkaa kello 19 Suomen aikaa.

JALKAPALLO Naisten jalkapallon EM-lopputurnaus käynnistyy keskiviikkona Englannissa. Suomi on EM-tasolla mukana kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

Suomi oli vuoden 2005 EM-kisoissa peräti neljän parhaan joukossa. Kotikisoissa 2009 Suomi eteni kahdeksan parhaan joukkoon.

Edellisen kerran Suomi pelasi EM-jalkapalloa naisten tasolla 2013. Silloin Helmarit pelasi tasan Italian ja Tanskan kanssa, mutta tyly 0-5 -tappio Ruotsille pudotti suomalaiset jatkopeleistä.

Edellisestä 2017 pelatusta EM-turnauksesta Suomi karsiutui. Sen jälkeen Helmareiden päävalmentajaksi tuli ruotsalainen Anna Signeul, joka johdattikin Suomen EM-kisoihin.

EM-kisapaikkansa Helmarit varmisti viime vuoden helmikuussa. Sen jälkeen Suomen esitykset ovat takkuilleet. Paikka 2023 MM-kisoihin ei ole enää realistinen.

EM-kisojen valmistavat ottelutkaan eivät sujuneet. Japani voitti viime viikolla Turussa Suomen peräti 5-1. Viime lauantaina vierasottelussa Hollanti oli Suomea parempi maalein 2-0.

Arpaonni ei ollut Helmareille suosiollinen. Suomen alkulohkovastustajat EM-kisoissa ovat Espanja, Tanska ja Saksa.

Suomi on pelaajamateriaalin perusteella lohkon selkeästi heikoin joukkue. Yksikin tasapeli EM-kisoissa olisi jo hyvä tulos. Jatkopaikka taas merkittävä yllätys.

Alkusarjapelinsä Suomi pelaa Milton Keynesissä. Avausottelu Espanjaa vastaan on edessä perjantaina.

Englantiin matkustaneesta EM-kisaryhmästä on vielä toistaiseksi sivussa puolustaja Natalia Kuikka. Kuikka sairastui lauantaina Hollanti-ottelun alla ja on jäänyt Hengeloon odottamaan kuntonsa kohenemista.

– Olemme varautuneet tällaisiin tilanteisiin hyvin. Natalia on käynyt hollantilaissairaalassa laboratoriotesteissä ja odottelemme lopullisia tuloksia niistä. Hänen vointinsa on kohentunut, mutta hän ei ollut maanantaina vielä matkustuskuntoinen, sanoo maajoukkueen lääkäri Pippa Laukka Palloliiton tiedotteessa.

Laukan mukaan Kuikan tilannetta seurataan tiiviisti ja analysoidaan päivä kerrallaan. Muu joukkue on terve ja harjoituskuntoinen heti tiistaina.

– Meillä on selkeä suunnitelma ja seuraamme meille tuttua protokollaa siinä, miten pelaaja siirtyy vastaavanlaisen sairastamisen jälkeen takaisin harjoituksiin ja pelaamaan, Laukka sanoo.

On vielä epävarmaa, pystyykö Kuikka pelaamaan Espanjaa vastaan. Hänen poissaolonsa olisikin Helmareille valtava takaisku.

Toisessa alkusarjan ottelussaan Suomi kohtaa tiistaina 12. heinäkuuta Tanskan. Alkusarjaurakka päättyy lauantaina 16. heinäkuuta otteluun Saksaa vastaan.

Jokaisesta lohkosta kaksi parasta etenee puolivälieriin, joista alkaen turnaus jatkuu kerrasta poikki menetelmällä. Loppuottelu pelataan Lontoon Wembleyllä 31. heinäkuuta.

Edellisen naisten Euroopan mestaruuden voitti 2017 Hollanti, joka 2019 MM-finaalissa hävisi Yhdysvalloille. Viime kesänä Tokion olympialaisissa paras eurooppalaisjoukkue oli Ruotsi, joka hävisi olympiafinaalin Jokohaman stadionilla Kanadalle katkerasti rankkarikilpailussa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ilves pehmitti HIFK:n – maalivahdin törkytemppu puhutti

Jalkapallon EM-kisojen lohkojako

Lohko A: Englanti, Itävalta, Norja, Pohjois-Irlanti
Lohko B: Saksa, Tanska, Espanja, Suomi
Lohko C: Hollanti, Ruotsi, Portugali, Sveitsi
Lohko D: Ranska, Italia, Belgia, Islanti

Kommentoi Facebookissa