Helmarit pysähtyneisyyden tilassa – valmentaja syytä erottaa pian

Helmarit pelasi heinäkuussa 2022 EM-lopputurnauksessa Englannissa. (Kuva Palloliitto)

Päävalmentaja Anna Signeulin liiallinen tyytyväisyys sekä reagointi- ja riskinottokyvyn puute on osaltaan johtanut Suomen heikkoon menestykseen jalkapallon EM-kisoissa.

JALKAPALLO Suomi pelasi kohtuullisen ottelun jalkapallon EM-kisoissa Tanskaa vastaan, mutta hävisi maalein 0-1. Tanskan pelaajamateriaali oli parempaa, eikä sen voitto ollut yllätys, mutta Suomella olisi ollut ihan hyvä sauma tasapeliin.

Ottelun ratkaisu johtui pitkälti siitä, että Tanska teki toisella puoliajalla useita pelaajavaihtoja, joihin Suomen päävalmentaja Anna Signeul ei reagoinut. Suomi olikin Tanskan vaihtojen jälkeen jyrän alla ja Helmareilta alkoi bensakin loppua. Tanskan maali oli suorastaan väistämätön.

Kun Tanska siirtyi johtoon, joutui Signeul reagoimaan. Hyökkäyspeliin ei kuitenkaan heti tuotu lisävahvuutta, vaan Linda Sällström otettiin pois, ja siirryttiin pelaamaan yhdellä ylhäällä olleella pelaajalla. Tanskan annettiin yhä pitää palloa.

Signeul teki lopulta vain kaksi vaihtoa. Lopussa kentälle otettu Jenny Danielsson oli vähällä tasoittaa ottelun. Spekuloida voi sillä, että Suomi olisi voinut onnistua maalinteossa, jos Danielsson olisi otettu kentälle aiemmin.

Signeul ei halunnut muuttaa mitään ennen kuin oli pakko, koska ilmeisesti hän ei luottanut vaihtopelaajiinsa. Toki tasossa on puutteita, mutta eniten puutteita Suomella näyttää olevan päävalmentajan reagointi- ja riskinottokyvyssä.

Lauantaina Helmarit pelaa turnauksen päätösottelunsa Saksaa vastaan. Siinä ottelussa panoksena on enää kunnia, kun Saksan lohkovoitto ja Suomen putoaminen jatkopeleistä on jo varmistunut.

Helmareille jo itse kisapaikka oli tietysti hieno saavutus. EM-karsinnoissa joukkue kykeni venymään ratkaisevissa otteluissa Skotlantia ja Portugalia vastaan.

Kehitys pysähtyi EM-karsintoihin. Viime syksynä alkaneet MM-karsinnat ovat sisältäneet alisuorituksia. Helmareiden pelaaminen on jäänyt pysähtyneisyyden tilaan.

Vastuu moisesta on myös medialla sekä naisten jalkapallon ohuella fanikulttuurilla. On keskitytty hehkuttamaan kisapaikkaa ja luotu sitä kautta liiallisen tyytyväisyyden ilmapiiri. Kun Suomessa hehkutetaan kisapaikkaa, keskitytään suurten maiden jalkapallomedioissa ja fanikulttuurissa kehittämään naisten maajoukkueen peliä kritiikin kautta.

Päävalmentaja Signeul on koko ajan luottanut pieneen pelaajajoukkoon. Kokeilut ovat jääneet häneltä väliin. Vaihtopelaajien taitotasossa on puutteensa, mutta heitä Signeul ei ole viitsinyt ajaa rohkeammin sisään.

Ilmeisesti Signeulille riitti EM-kisapaikka. Kun se saavutettiin, ei hänellä ole ollut todellista paloa suurempiin tavoitteisiin.

Signeul on ilmeisesti ollut liikkeellä sillä asenteella, että hänen pestinsä Helmareissa päättyy vuoden 2022 lopussa. Leonid Brezhnevin tyyliin hän on enää keinuttanut junaa ja kuvitellut sen liikkuvan.

Jo viime talvena tuli selväksi, ettei Suomella olisi merkittäviä menestymismahdollisuuksia EM-kisoissa. Silti ottelut Espanjaa ja Tanskaa vastaan ovat olleet Helmareilta alisuorituksia. Espanja-ottelu meni pelaajien puolustusvirheiden piikkiin ja Tanska-ottelu päävalmentaja Signeulin osaamattomuuteen taktisissa ratkaisussa sekä riskinottokyvyssä.

Signeul tuli Suomen valmentajaksi 2017. Hän vei maajoukkueen toiminnan standardeja eteenpäin ja auttoi suomalaispelaajia pääsemään parempiin kansainvälisiin seuroihin. Kun tulosta tuli, jäi kritiikki vähiin.

Nyt Signeulin aika on väistämättä ohi. Helmarit tarvitsee kunnianhimoisemman valmentajan. Lisäksi tarvitaan kunnianhimoisempaa fanikulttuuria, kuten miesten maajoukkueen Huuhkajien tapauksessa.

Naisten jalkapallon tasa-arvoistuminen edellyttää myös rankkaa kritiikkiä, kun sellaiseen on tarvetta. Pelaajiltakaan ei haluaisi kuulla, kuinka hieno tulos on hävitä Tanskalle vain 0-1, jos ottelu olisi ollut voitettavissakin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tanska liian kova Helmareille – jatkohaaveille hyvästit

Kommentoi Facebookissa