Helmarit todella kaukana maailman kärjestä – kritiikin mietous yllättävää

Helmarit pelasi heinäkuussa 2022 EM-lopputurnauksessa Englannissa. (Kuva Palloliitto)

Helmareilla oli isoja vaikeuksia jo ennen EM-kisoja ja murskatappioon päättynyt Espanja-ottelu toikin ongelmat karulla tavalla esiin.

JALKAPALLO Perjantaina Milton Keynesissä vietettiin suomalaista jalkapallon fanijuhlaa, kun naisten maajoukkue Helmarit palasi arvokisatasolle yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Suomi pääsi mittaamaan tasoaan EM-kisoissa futiksen suurvaltaa Espanjaa vastaan.

Linda Sällström maalasi Suomen johtoon heti ensimmäisellä minuutilla. Sen jälkeen kyyti olikin sitten kylmää. Espanja voitti ottelun maalein 4-1.

Suomella ei ollut ottelussa mitään jakoa. Espanja oli hyvin tietoinen Suomen puolustuspelin heikkouksista ja kykeni paremmalla yksilötaidollaan tekemään Suomesta selvää jälkeä.

Itse asiassa lopputulos 4-1 ei yllättänyt ketään. Moisesta oli merkkejä jo kisojen harjoitusleirin aikaisissa otteluissa, joissa Suomi hävisi Japanille 1-5 ja Hollannille 0-2. Japani ja Hollanti ovat naisten futiksen suurmaita.

Suomen puolustuspeli oli takkuillut myös MM-karsintaotteluissa viimeisen vuoden aikana. Päävalmentaja Anna Signeul ei lähtenyt tekemään Suomen kokoonpanoon tai puolustuspelaamiseen kuitenkaan merkittäviä muutoksia.

Ilmeisesti Signeul on katsonut parhaaksi, ettei isompiin muutoksiin ole tarvetta, koska niillä ei saavutettaisi mitään. Parempia pelaajia ei vaihtopenkiltä tai nuorten maajoukkueista ole tarjolla.

Suomen taso näyttäisi kansainväliseen kärkeen verrattuna viimeisen parin vuoden aikana jopa laskeneen. Niin kylmää oli kyyti Espanjaa vastaan.

Yllättävää oli, etteivät Suomen pelaajat vaikuttaneet Espanja-ottelun jälkeen kovinkaan pettyneiltä. Keskityttiin puhumaan hienosta tunnelmasta.

Suomalaismediakin keskittyi kritisoimaan Helmarien esitystä yllättävän vähän. Ilmeisesti moiseen ei tohdittu ryhtyä, kun naisten jalkapallon suosiota haluttaisiin Suomessa kasvattaa.

Totuus kuitenkin on, ettei Suomi pelannut Espanjaa vastaan kovinkaan hyvin. Sekin on fakta, että Suomen taso on EM-kisojen 16 joukkueesta kellariosastoa. Paljon työtä on Helmareissa edessä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Helmareiden taistelu ei riittänyt pisteisiin Espanjaa vastaan – Suomi väläytti ensimmäisellä minuutilla

Kommentoi Facebookissa