Helpotusta helteen keskelle – sähköä ja rahaa säästyy, kun jäähdytyslaitteita käytetään järkevästi

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. (Kuva Fotolia)

Kodin viilentäminen voi lisätä asumismukavuutta ja auttaa jaksamaan kesähelteillä.

ASUMINEN Kesän ensimmäiset helteet ovat nyt totta Suomessa. Toistaiseksi korkein lämpötila on Kankaanpään Niinisalossa mitattu 27,7°C.

Kun aurinkoannos alkaa riittää, kodin viilentäminen voi lisätä asumismukavuutta ja auttaa jaksamaan. Motiva on vinkannut helpot viilennystavat, jotka ehkäisevät ennalta asuntojen lämpenemistä ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita.

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.

Jos kylpyhuoneessa on sähköistetty mukavuuslattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella.

Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä sekä vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta ja hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.

Juttuvinkki: Tiesitkö tätä – kesähelle voi oikeuttaa jopa vuokranalennukseen

Helteiden jatkuessa sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Mikäli huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, kannattaa valita mahdollisimman energiatehokas laite.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Mieti käyttötarkoitusta ja valitse laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia. Tarkista laitteen energialuokka (A–G) ja valitse mahdollisimman energiatehokas laite.

Vertaile laitteiden äänitasoa (dB), laitteiden väliset erot ovat suuria. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen. Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Tutki myös laitteen poistoilmaputki ja tarkista, että sen saa järkevästi tuuletusikkunan tai oven välistä ulos ja kiinnitetyksi paikoilleen. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästyy, kun laitteita käytetään järkevästi. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.

Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

Lue myös: Helle on terveysriski erityisesti vanhuksille ja pitkäaikaissairaille – suurimmassa riskiryhmässä yli 65-vuotiaat

Kommentoi Facebookissa