Helsingin asema-aukion kuolemantuottamuksesta voi selvitä ehdollisella

Helsingin asema-aukion pahoinpitelyn uhrin muistoksi tuotiin kynttilöitä viikkojen ajan.

Helsingin asema-aukion pahoinpitelyn uhrin muistoksi tuotiin kynttilöitä viikkojen ajan. (Kuva AOP)

Raivositko somessa ja marssitko mielenosoituksessa? Saatoit lieventää tuomiota lisää.

PAHOINPITELY Viime vuoden kesällä 37-vuotias mies käyttäytyi aggressiivisesti ravintolassa pääkaupunkiseudulla. Sulkemisajan jälkeen hän iski sivullista miestä, joka kaatui selälleen maahan.

Uhri löi päänsä katuun ja vietiin tapahtumapaikalta sairaalaan, jossa hän kuoli kahden viikon kuluttua kallonmurtumaan ja siihen liittyneisiin aivoruhjeisiin.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi lyöjän kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä, kuolemantuottamuksesta sekä kääntöveitsen hallussapidosta yleisellä paikalla ilman syytä. Oikeus hylkäsi kuolleen miehen lasten korvausvaatimukset vanhemman menettämisestä aiheutuneista kärsimyksistä.

Syyttäjä ja lapset ovat valittaneet tuomiosta hovioikeuteen.

Kuolinsyy oli kallovamma

Tämän vuoden syyskuussa Helsingin asema-aukiolla oli kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitus. Paikalle tullut 28-vuotias sanoi jotain ja sylkäisi, jolloin perään juossut 26-vuotias uusnatsi potkaisi häntä rintaan.

Uhri löi päänsä katuun ja vietiin tapahtumapaikalta sairaalaan, josta hänet kotiutettiin viiden päivän kuluttua. Seuraavana päivänä kotiuttamisesta uhri menehtyi, kuolinsyyksi on osoittautunut kaatumisen yhteydessä syntynyt kallovamma.

Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että kuolemantuottamuksesta tuomittaisiin vain ehdollista vankeutta.
Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että kuolemantuottamuksesta tuomittaisiin vain ehdollista vankeutta. (Kuva Fotolia)

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään joulukuun 21. päivä syyttäjän potkaisijaa vastaan esittämää syytettä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä pahoinpitelystä. Syytetty on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Törkeästä kuolemantuottamuksesta voidaan tuomita enimmillään kuusi vuotta vankeutta.

Rikosoikeuden asiantuntijat ovat arvioineet, että tekijän vastuu saattaa päättyä siihen, kun lääkäri oli tutkimusten jälkeen päättänyt kotiuttaa uhrin.

Julkisuus alentaa tuomiota

Tapanilassa asemalta naista seuranneet kolme nuorta miestä tuomittiin törkeästä raiskauksesta. Täysi-ikäinen sai ehdottoman tuomion, kaksi alaikäistä ehdollisen. Hovioikeus kohtuullisti tuomioita muutamalla kuukaudella kohtuuttomiin mittasuhteisiin nousseen julkisuuden johdosta.

Töölön pyöräturmassa tekijä kiilasi autolla uhrin, joka kaatui ja kuoli. Paikalta paennut mies sai käräjäoikeudessa 4 vuotta 6 kuukautta vankeutta, mutta hovioikeus alensi tuomion 2 vuoteen 8 kuukauteen. Hovioikeus kohtuullisti tuomiota poikkeuksellisen julkisuuden takia.

Lehdistö julkistaa syytetyn nimen median oman itsesääntelynsä perusteella vasta, jos tuomio langetetaan ja se on yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Nyt Suomen suurimmat mediat Yleisradiota ja johtavia sanomalehtiä myöten ovat jo julkaisseet epäillyn kuvan ja nimen, puhumattakaan väkivaltarikostaustan yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

Tapaus täytti myös sosiaalisen median päivitykset ja järjestettyyn mielenosoitusmarssiin Helsingissä osallistui jopa 15 000 ihmistä. Nyt ei tarvita edes rikosoikeuden asiantuntijaa arvioimaan, että julkisuus on ollut mittasuhteiltaan äärettömän poikkeuksellinen.

Kommentoi Facebookissa