Helsingin keskustaan suunniteltiin pommi-iskua muslimeja kohtaan – syytteessä latvialainen rakennusmies

Helsingin käräjäoikeudessa syytteessä oleva latvialaismies ei oman kertomansa mukaan kuulu mihinkään järjestöön tai ryhmään.

Helsingin käräjäoikeudessa syytteessä oleva latvialaismies ei oman kertomansa mukaan kuulu mihinkään järjestöön tai ryhmään. (Kuva AOP)

Poliisin kuulustelumateriaalin mukaan mies kannatti kansallissosialismia.

POMMI-ISKU Helsingin käräjäoikeudessa on aloitettu käsittelemään syytettä, jonka vastaajana on latvialainen rakennusmies. Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli tehdä pommi-isku uudenvuodenaattona 2018 Helsingin keskustassa.

Miehen tavoitteena oli räjäyttää pommi väkijoukossa, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja. Poliisin esitutkinnan mukaan rakennusmies oli sanonut toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot olisivat ”siellä missä niiden kuuluukin olla eli että ne eivät olisi yhdessä ja samassa paikassa”.

Syytetty oli valmistanut yksityiskohtaisen suunnitelman sekä koeräjähteen ennen kiinnijäämistään. Syytetyllä ei ole osoitetta Suomessa ja hänellä oli Helsingin Sanomien mukaan käräjäoikeuden istunnossa venäjän kielen tulkki.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen, mutta myöntää puhuneensa humalassa pommin räjäyttämisestä. Syyttäjä vaatii tapauksessa vankeusrangaistusta. Mies on ollut kiinniotettuna tutkintavankeudessa, mutta päästetty viikon kuluttua vapaaksi.

Poliisi on esitutkinnassa arvioinut miehen motiiviksi kansallissosialismin kannattamisen. Hän ei oman kertomansa mukaan kuulu mihinkään järjestöön tai ryhmään, mutta harrastaa veitsiä ja ampuma-aseita.

Lue myös: Supo: Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 370 – ”Yhä suurempi osa osallistunut aseelliseen konfliktiin”

Kommentoi Facebookissa